Suomenniemi hakee säästöjä terveyspalveluja kilpailuttamalla

Yhteistyötä Savitaipaleen kanssa ei pidetä enää itsestäänselvyytenä. Avoin tilanne voi vaikuttaa määräaikaisiin työsuhteisiin Savitaipaleen terveyskeskuksessa.

ANNE KOKKONEN

SUOMENNIEMI. Vuosikymmenet jatkunut perusterveydenhuollon yhteistyö Suomenniemen ja Savitaipaleen kuntien välillä ei ole enää itsestäänselvyys. Suomenniemi aikoo irtisanoa terveyspalveluita koskevan sopimuksen kesäkuun loppuun mennessä ja kilpailuttaa kaikki mahdolliset palvelujen tuottajat.

– Itse palveluihin olemme tyytyväisiä, mutta erityisesti Suomenniemen terveysasemalla tuotetut palvelut ovat kalliita. Lääkärin vastaanotolla käynti maksaa Suomenniemen terveysasemalla enemmän kuin Mikkelin keskussairaalan päivystysvastaanotolla, Suomenniemen kunnan sosiaalisihteeri Riitta Kiljunen huomauttaa.

Maanantaina kunnanvaltuuston käsittelyyn tulevan Suomenniemen kunnan kunta- ja palvelustrategian valmisteluvaiheessa terveyspalvelujen kilpailuttamisen tarve on tullut selkeästi esiin. Säästöjä etsittäessä ei jätetä yhtään kiveä kääntämättä, kun tarkoituksena on turvata kunnan itsenäisyys.

SAVITAIPALEEN perusturvalautakunta vahvisti viime viikolla Suomenniemelle vuonna 2005 myytyjen terveyspalvelujen lopulliset hinnat. Esimerkiksi lääkärin vastaanottokäynti Suomenniemellä maksoi 91,37 euroa, psykiatrisen avohoidon käynti Suomenniemellä 125,04 ja hammashoitokäynti Suomenniemellä 88,16 euroa. Suomenniemeläisen hoitopäivä terveyskeskuksen vuodeosastolla maksoi kunnalle 101,74 euroa.

– Ehkä hieman halutaan herätellä Savitaipaletta miettimään, millä hinnalla he tahtovat tarjota meille palveluja. Kun nykyistä sopimusta tehtiin vuonna 2003, konsultin kanssa asioinut Savitaipale toimi vähän tyylillä ottakaa tai jättäkää, Kiljunen paljastaa.

Kokemuksistaan viisastuneensa Suomenniemikin aikoo laittaa konsultin asialle. Kun kunnan tarpeet ja toiveet on selvitetty, tarjouksia pyydetään lähiseudun kunnilta sekä mahdollisesti myös yksityisiltä palvelujen tuottajilta.

Voimassa olevan terveyspalvelusopimuksen irtisanomisaika on puolitoista vuotta. Savitaipale siis järjestää Suomenniemen palvelut tuttuun tapaan vuoden 2007 loppuun asti.

OSASTOPÄÄLLIKKÖ Rauni Inkinen kiistää suomenniemeläisten väitteet liian korkealle vedetyistä hinnoista. Savitaipaleella on katsottu, ettei nykytason palveluja pystytä tämän halvemmalla tarjoamaan. Kustannukset laskevat, jos palvelujen kirjoa supistetaan.

– Suomenniemi saa päättää, miten jatkossa menetellään. Yhteistyö on ollut hyvää ja kaikki palvelumme ovat olleet myös suomenniemeläisten käytössä, Inkinen muistuttaa.

Inkinen ei usko Savitaipaleen perusterveydenhuollon joutuvan ahdinkoon, jos suomenniemeläiset päättävät lähteä omille teilleen. Vuodeosaston ylimääräiset asiakaspaikat saadaan hänen mukaansa ihan varmasti myytyä muualle pyydetyllä hinnalla.

– Terveyskeskuksessa on tulossa paljonkin eläkkeelle jäämisiä, joten mahdolliset henkilökunnan supistukset saattaisivat hoitua sillä tavoin, Inkinen arvioi.

Hallintojohtaja Marja-Leena Silvennoisen mukaan alkava epävarmuuden aika tulee näkymään terveyskeskuksessa. Asiasta ei ole vielä puhuttu luottamushenkilöiden kanssa, mutta määräaikaisten työsuhteet jätetään ehkä tästä lähtien entistä herkemmin uusimatta.

MÄNTYHARJU myy tälläkin hetkellä terveydenhuollon palveluja Suomenniemelle ja ajatus tiiviimmästä yhteistyöstä tuntuu erittäin mieluisalta. Perusturvajohtaja Henrik Sanmarkin mukaan ”Mäntyharjussa ollaan kyllä kiinnostuneita ja varmaan tarjouskin jätetään”.

Pohjoinen naapuri Ristiina ei osallistu tulevaan tarjouskilpailuun, sillä kunta ostaa omatkin palvelunsa Mikkelin kaupungilta. Vuonna 2001 alkanut yhteistyö on toiminut hyvin, vaikka lääkäripulasta on kärsitty ajoittain.

– Pyydetty hinta on tietysti maksajan mielestä aina liian suuri, perusturvajohtaja Niina Helminen toteaa.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Siivooja Eeva Hyvärisen työpaikalla Suomenniemen terveysasemalla odotetaan, mistä vastaanottoa pitävät lääkärit tulevat vuonna 2008.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen