Esiselvityksellä kaksi vaihtoehtoa Saimaakeskuksen kehittämiseen

Konsultti pitää kahden miljoonan euron rakennusta taloudellisesti kannattavampana vaihtoehtona. Taipalsaaren kunta ryhtyy etsimään hankkeeseen yhteistyökumppaneita.

TAIPALSAARI. Saimaan luontokeskuksen esiselvitys on viimeistelyä vaille valmis. Siinä tarkastellaan hotelli Saimaanrannan läheisyyteen Taipalsaarelle sijoittuvan Saimaakeskuksen toteuttamisen vaihtoehtoja.

Tilavaihtoehtoja on kaksi, 941 neliön ja 561 neliön rakennus. Molemmissa on muun muassa näyttelytila, infotila ja myymälä, kokoustila, saunoja takkahuoneineen sekä hallinto- ja yritystiloja.

941 neliön vaihtoehdossa etenkin näyttely- ja kokoustilat ovat isommat ja siinä on myös kahvila-ravintola keittiöineen, mitä pienemmässä vaihtoehdossa ei ole ollenkaan.Hintaerokin on suuri: isompi rakennus maksaa 2,14 miljoonaa euroa, pienempi jokseenkin pyöreästi miljoona euroa. Hinta-arvio on laskettu 2 700 euron neliöhinnalla.

Esiselvityksen tekijä, filosofian maisteri Saija Räty pitää suurempaa rakennusta liiketaloudellisesti realistisempana vaihtoehtona. Saimaakeskukseen tarvitaan hänen mukaansa riittävästi tuottavia tiloja, jotta rakennuksen käyttö- ja henkilöstökustannukset saadaan katettua.Rädyn mukaan tilaratkaisut elävät vielä, kun ja jos Saimaakeskuksen

rakennus- ja arkkitehtisuunnittelu tulee ajankohtaiseksi. Myös keskuksen liiketaloudelliseen kannattavuuteen voidaan esiselvityksen mukaan vaikuttaa erilaisilla yhteistyömalleilla.

Työnimi Saimaan luontokeskus tiivistyi esiselvityksessä nimeksi Saimaakeskus. Se ei Saija Rädyn mukaan rajaa keskuksen toimintaa pelkästään luontopainotteiseksi.

Saimaakeskuksessa on tarkoitus esitellä luontoa ja jääkauden jälkiä sekä ihmisen toimintaa Saimaan alueella. Ihmistoimintana esittelyyn tulisivat muun muassa kalastus ja metsäteollisuus.

Toiminnallisesta puolesta vastaisivat maakunnan ohjelmapalveluyritykset.

Myös Saimaa-aiheiset taidenäyttelyt ja muut kulttuuritapahtumat olisivat keskuksen toimintamuotoja.

Kokonaisuutena Saimaakeskus olisi Saimaan virkistyskäyttöä edistävä ja ohjaava opastuskeskus, joka samalla toimisi matkailukohteena. Siinä voisi toimia myös matkatoimistopalvelu, jonne koottaisiin paketteja maakunnan matkailutuotteista.

Maakunnan luontomatkailun toimijat pitävät esiselvityksen mukaan Saimaakeskusta tarpeellisena hankkeena. Osa yrityksistä on ilmaissut kiinnostuksensa keskuksessa toimimisesta.

Saimaakeskuksen esiselvityksen tilasi Taipalsaaren kunta. Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan esiselvitys tarjoaa reunaehdot, joilla keskuksen toiminta on kannattavaa. Niiden pohjalta hankkeen harkinta nyt jatkuu.

­ Pitää myös selvittää, ketä hankkeeseen tulee mukaan. Sitoumuksia ei ole vielä saatu, Willman kertoo.

Mukaantulijoista riippuvat muun muassa hankkeen hallinta sekä rakennuskustannusten jakautuminen. Kunta osallistuisi näillä näkymin rakennuskustannuksiin, hankkisi maan ja rakentaisi kunnallistekniikan.

Rahoitukseen yritettäisiin saada sekä valtion että EU:n tukea.

Käyttökustannukset on tarkoitus kattaa Saimaakeskuksen liiketoiminnalla, muun muassa pääsylippu- ja vuokratuloilla.

Esiselvitys oli viime viikolla hankkeen ohjausryhmän arvioitavana.

Ohjausryhmä teki loppuviikosta myös tutustumismatkan Korppoon saaristokeskukseen ja Hämeen luontokeskukseen.

Kunnanjohtaja Jari Willmanin mukaan esiselvityksen loppuraportti menee luultavasti elokuussa kunnanhallitukselle. Jatkosuunnittelu päässee vauhtiin syksyllä.

Kuvateksti

PEKKA HÖLKKI

Saimaakeskuksen sijoituspaikalle on ainakin kolme vaihtoehtoa. Kaikki sijaitsevat Saimaanrannan lomakeskuksen alueella, jonka kehittämisestä on vireillä myös erillinen hanke.

Kirjoittaja:
Leena Sallinen