Historia elää taas Linnoituksen draamakierroksella

ILKKA POHJALAINENWILLIMIES, kenraali Suvorov, Anni Svan, runoilija Runeberg

ILKKA POHJALAINEN

WILLIMIES, kenraali Suvorov, Anni Svan, runoilija Runeberg ynnä Frederika,

nais- ja punavangit, viriili rakuunaupseeri, piikatytöt, juoppo, ketku isäntä jalkapuussa, teloitettava noita ynnä monet muut hahmot johdattelevat jälleen Lappeenrannan Linnoituksen draamakierroksella kaupungin historian kiehtoviin syövereihin.

Kolmatta kesää alkavat kierrokset pyörivät tänä vuonna 2. heinäkuuta alkaen sunnuntaisin tai erikseen tilauksesta. Ne päättyvät 6. elokuuta.

Draamakierroksesta vapaaehtoisvoimin vastaavat Myöväen sivistysyhdistys sekä Lappeenrannan työnhakijoiden teatteriryhmä tosin ovat ilmoittaneet olevansa käytettävissä myös syyskuun alun EU-kokouksen yhteydessä, jos tilausta on.

Tilauskierroksia ovat käyttäneet yritykset, yhdistykset sekä myös koulut.

TÄNÄ VUONNA uutta on Sammonlahden Venäjä-klubin vapaaehtoisten osallistuminen. Se mahdollistaa tulkkaukset venäläisseurueille. Heitä kiinnostaa erityisesti kenraali Aleksandr Suvorov, joka kunnostutti Lappeenrannan Linnoituksen ja kaivatti kanavia. Monet venäläiset opiskelijat tekevät kuuluisasta kenraalista koulutehtävää.

Muutoin kierroksille on Willimies Juha Härkösen mukaan osallistunut suomalaisten ja venäläisten lisäksi muun muassa ruotsalaisia, keskieurooppalaisia ja amerikkalaisia. Viime vuonna joka kierrokselle riitti väkeä, parhaimmillaan satapäisiä joukkoja. Vain yksi kierros peruutettiin sateen takia, sillekin olisi ollut yleisöä.

DRAAMAKIERROS on tehty yhteistyössä Lappeenrannan matkailusta vastaavan Selman kanssa. Kierroksilla on mukana kurssin käynyt opas. Yhteistyötä viritellään parhaillaan perinneseura Haminan Hywät Asukkaat kanssa.

Lappeenrannan on jännittävällä tavalla ollut osallisena historian käänteissä. Dramatisointi muuttaa lihaksi ja vereksi joskus hätkähdyttävätkin tapahtumat. Kuvaelmat perustuvat tositapahtumiin, vaikka toteutuksessa on tietysti käytetty taiteellista vapautta.

Kierrokset kestävät puolitoista tuntia, ja jalkaan kannattaa laittaa mukavat kengät, Härkönen neuvoo.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Suvorov eli Pentti Laari soittaa draamakierroksella Linnoituksen ortodoksisen kirkon kelloja.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen