Huopatehtaan paikalle alkaa nousta uusia kerrostaloja

JYRI HÄNNINENLAPPEENRANTA. Lappeenrannan keskustaan ja sen läheisyyteen rake

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan keskustaan ja sen läheisyyteen rakennetaan lähivuosina satoja uusia kerrostaloasuntoja. Esimerkiksi YIT Rakennus Oy on aloittamassa elokuussa rakentamaan Palloon, vanhan Huopatehtaan tontille. Työn aloittamista on venyttänyt korkeimpaan hallinto-oikeuteen tehty valitus Huopatehtaan purkamisesta.

– Tietääkseni KHO on tehnyt jo päätöksen asiassa, mutta sitä ei ole vielä kirjattu ja lähetetty eteenpäin. Mutta luotamme, että se on meidän kannaltamme myönteinen, ja voisimme aloittaa rakennustyöt elokuussa, sanoo myyntisihteeri Jaana Rautakoski Lappeenrannan YIT Kodista.

Huopatehtaan paikalle nousee kaksi kerrostaloa sekä kolme rivitaloa, joissa on yhteensä 40 asuntoa. Niiden ennakkomarkkinointi on jo käynnistymässä.

– Hankkeen kustannusarvio on noin 7,7 miljoonaa euroa ja se työllistää nelisenkymmentä ihmistä. Jos aikataulussa pysytään, kohde valmistuu kesällä 2007.

Huopatehtaan tontin ja kiinteistön omistavan Lappeenrannan Yritystilan toimitusjohtaja Markku Muhosen mukaan purkutyöt alkavat heti KHO:n päätöksen saavuttua, sikäli kun se pitää purkuluvan voimassa.

Purkutyöt ja tontin rakennuskuntoon saaminen kestää Muhosen arvion mukaan noin 1,5 kuukautta. Näin ollen rakentamisen aloittaminen viivästynee YIT:n toivomasta elokuusta.

RAKENNUSLIIKE EVÄLAHTI OY on puolestaan aloittelemassa hotelli Saimaan tontin rakentamista. Paikalle on tuotu jo nosturikalustoa, mutta toden teolla töihin ryhdytään elokuussa.

– Aloitamme työt varsinaisesti vasta lomien jälkeen. Ensimmäinen kerrostalo valmistuu loppukesällä 2007, kertoo Evälahden toimitusjohtaja Ahti Lautala.

Tontille tulee lähivuosina kolme kerrostaloa sekä muutamia rivitaloja. Rakennusoikeutta tontille on myönnetty yhteensä 10 000 neliötä. Ensimmäisessä kerrostalossa on 34 saunallista ja lasiparvekkeellista asuntoa, joiden neliöhinnat kipuavat yli 3 000 euroon.

– Kohde on herättänyt suurta kiinnostusta ja varauksia on tehty jo yli 150. Kaikki halukkaat eivät siis pääse ensimmäiseksi valmistuvaan taloon. Kaikkiaan alueelle tulee kuitenkin toistasataa asuntoa.

Rakennustyömaalla tulee työskentelemään kymmenkunta Evälahden omaa työntekijää sekä suurin piirtein saman verran ulkopuolista väkeä. Alue valmistuu vaiheittain, ja toisen kerrostalon rakentaminen aloitetaan näillä näkyminen kevättalvella 2007.

KESKUSTAGALLERIAAN TULEE yhteensä 42 asuntoa, mutta ne valmistuvat vasta loppuvuodesta 2007. Kohdetta urakoi Oka Oy:n ja NCC Oy:n työyhteenliittymä. Gallerian ympäristöön valmistuu jo sitä ennen kaksi kerrostaloa.

Helsingintien reunaan, hotelli Lappeeta vastapäätä on rakenteilla reilu parikymmentä asunnon suuruinen kerrostalo. Syyskuussa alueella aletaan rakentaa VVO:n käyttöön tulevaa palvelutaloa, jossa on 26 asuntoa.

Okalla on valmistumassa kaksi kerrostalokohdetta Leirin kaupunginosaan, eli asunto-osakeyhtiöt Lappeenrannan Leirikari ja Lappeenrannan Leirimetsä. Syksyllä käynnistyvät myös kolmannen kerrostalon eli asunto-osakeyhtiö Leirikallion rakennustyöt. Kohteet sijaitsevat Vanhan kentän vieressä.

Oka on ostanut myös valtion omistamalta Kruunuasunnot Oy:ltä kerrostalotontin Yrjönkadun päästä, läheltä varuskuntasairaalaa.

– Jos Leirin kohteemme käyvät hyvin kaupaksi, aloitamme kerrostalon rakentamisen Yrjönkadulle ensi keväänä, kertoo Okan aluejohtaja Kari Metsäkallio.

Kovasta rakennustahdista huolimatta rakennusliikkeiden edustajien mukaan etenkin lähellä keskustaa oleville, tasokkaille kerrostaloasunnoille löytyy ottajia.

– Viime aikoina on puhuttu asuntojen kysynnän hiipumisesta, jota ihmettelen syvästi. Ainakaan meidän toiminnassamme ei ole nähtävissä merkkejä tästä.

– Ihmiset ovat aikaisempaa vauraampia, rahaa saa halvalla pankista ja myös yhä nuoremmat ostavat entistä suurempia asuntoja. Esimerkiksi Pikisaareen kesäkuun lopussa valmistuvan kerrostalomme 42 asunnosta on myymättä enää neljä, YIT:n

Arkkitehtistudio Sami Vuorinen

Kuvateksti

YIT suunnittelee rakentavansa vanhan Huopatehtaan paikalle kaksi kerrostaloa ja kolme rivitaloa, joissa on yhteensä 40 asuntoa. Työt pääsevät käyntiin siinä tapauksessa, että korkein hallinto-oikeus katsoo Huopatehtaan purkamista koskevan valituksen aiheettomaksi.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen