Sarviniemen luontotorni nousee valituksista huolimatta

ANNE KOTIHARJUTAIPALSAARI. Taipalsaaren Sarviniemen luontotorni sijoittuu ku

ANNE KOTIHARJU

TAIPALSAARI. Taipalsaaren Sarviniemen luontotorni sijoittuu kunnanhallituksen täpärällä 4 – 3 äänestyspäätöksellä Suureen Sarviniemeen sataman viereen. Kunnanjohtajan esitystä vastaan äänestivät Satu Simolin (Ts-liike), Heikki Räisänen (Ts-liike) ja Katriina Melkko (kesk.).

Kunnanhallitus sai pari viikkoa sitten 105 allekirjoittajan kuntalaisaloitteen, jossa vastustettiin tornin paikkaa. Yksi aloitteen puuhamies, Taisto Hulkkonen, vakuuttaa, että kunnanhallituksen päätöksestä valitetaan kaikkiin oikeusasteisiin.

Kunnanjohtaja Jari Willman arvioi, että torni nousee Sarviniemeen alunperin suunnitellulle paikalle mahdollisesta valituskierteestä huolimatta.

– Valitusprosessi voi viedä pari-kolme vuotta. Emme me tietenkään voi jäädä lopputulosta odottelemaan. Luvattu rahoitus pitää käyttää viimeistään ensi keväänä. Jos mahdollista, kunta ryhtyy toteuttamaan hanketta valituksesta huolimatta omalla vastuulla.

RAKENTAMINEN alkaisi joko jo syksyllä tai ensi keväänä. Tornin arvonlisäveroton kustannusarvio on 100 000 euroa, josta ympäristökeskus maksaa puolet. Ympäristökeskus jo venytti hankeaikataulua ensi syksystä toukokuun loppuun.

Kunnanhallitus täydensi tornin rakennustoimikuntaa kahdella jäsenellä, Satu Simolinilla ja Helena Uskilla. Hallitus valtuutti toimikunnan hyväksymään tornin suunnitelmat sekä hoitamaan urakkakilpailutuksen.

Urakka kilpailutetaan heinäkuun aikana. Sen jälkeen kunnanhallitus vielä elokuussa erikseen päättää rakentamisen aloittamisesta. Tarjoukset pyydetään kahdesta vaihtoehdosta, joista toinen on alkuperäisen suunnitelman mukainen ja toinen ylintä kattotasannetta matalampi.

Valituksista on jo varoitettu Willmania.

– Valituksia on luvassa. Tuleeko toimenpidekielto vai annetaanko ennakkopäätös valitukseen liittyen niin, että kunta voi omalla vastuulla toteuttaa tornia jo valitusprosessin aikana.

Willmanin mielestä hanketta voi viedä eteenpäin turvallisin mielin. Ympäristökeskuksen lausunnon mukaan virkistysalueelle voi toteuttaa suunnitellun hankkeen.

– Minkään kaavan tai muunkaan määräyksen mukaan rakentamiselle ei ole mitään estettä.

SARVINIEMESSÄ on nykyisinkin paljon kulkijoita, joiden jäljet näkyvät.

– Meno on varsin villiä. Tarkoitus on toteuttaa joitakin investointeja niin, että saadaan se liikkuminen siellä jotenkin mielekkäisiin puitteisiin.

– Maakuntaliitolta saatujen luonnoksien mukaan alueen liikennejärjestelyjä sekä veneenpitokysymyksiä pitää nyt tarkastella sekä rakentaa parkkipaikkoja.

VALITUSTA eteenpäin vievän Taisto Hulkkosen mielestä tornia vastustaa huomattavasti suurempi joukko kuin 105 aloitteen allekirjoittajaa.

– Mukaan tulee muitakin valittajia, järjestöjä ja yhteisöjä. Käymme kaikki oikeusasteet läpi. Eihän niitä maisemia pidä lähteä sotkemaan rakentamalla torni tuollaiseen paikkaan. Miksei nosteta tornia pari-kolmesataa metriä ylemmäs, jolloin sieltä jo näkyisikin jotain?

Hulkkosesta on selvää, että jos kuntalaisilta kysyttäisiin, tornin paikkaa vastustettaisiin yksissä tuumin.

– Päättäjät vain lyövät päätään Karjalan mäntyyn. Tietoa ei tunnu olevan siitä, miten Sarviniemi jo tähän mennessä on kulunut.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju