Kirjamoinniemen tonttijaon käänteet järkyttivät tontinsaajia

ANNE KOTIHARJUTAIPALSAARI. Taipalsaarelta myönteisen tonttipäätöksen saaneet

ANNE KOTIHARJU

TAIPALSAARI. Taipalsaarelta myönteisen tonttipäätöksen saaneet järkyttyivät tontinjakoprosessista jätetystä valituksesta Kouvolan hallinto-oikeuteen. 25:n Kirjamoinniemeen loppukesästä rakentamaan mielivän pitkällekin viedyt suunnitelmat muuttuivat äkisti. Joku oli jo ehtinyt myydä vanhan asunnon, joku tilata talopaketin.

Ainakaan Etelä-Saimaan haastattelemien tontinsaajien luottamus kunnan päätöksentekoon ei vielä murtunut. Sen sijaan he syyttävät valittajaa kiusantekijäksi ja vetoavat häneen valituksen pois vetämiseksi.

Kunnan päätöksentekoprosessia virheellisenä pitävä valittaja kertoo joutuneensa painostuksen ja uhkailun kohteeksi. Valittajan mukaan hän sai sunnuntaina tekstiviestinä jopa tappouhkauksen.

Kunnanjohtaja Jari Willman lupaa myönteisen tonttipäätöksen saaneille kauan kaivatun tiedotuskirjeen asiasta tällä viikolla.

– Se on varmaa, että syksyllä ei sitten rakentamaan pääse. Hallinto-oikeuden käsittely vienee ensi kevääseen.

– Kunta odottaa nyt, että valitusaika menee umpeen. Kunnanhallitus käsittelee asiaa elokuussa. Annamme vastineemme hallinto-oikeuteen.

Willman kertoo, että valittajalle on ”tuotu esille” uudet Kirjamoinniemestä tarjolle tulevat tontit.

– Toivon, että valittaja miettii vielä asiaa ja katsoo, onko hänellä erityistä intressiä psosessoida. Valittajalle on tuotu esille, että hän voisi hakea näitä tarjolle tulevia tontteja. Ilmeisesti ne eivät ole hänelle kelvanneet, vaan hän haluaa parhaan tontin parhaalta paikalta.

Prosessin aikaisemmassa vaiheessa toinen oikaisuvaatimuksen jättäneistä sai jo tontin, jonka alkuperäinen saaja perui.

Willman haluaa korostaa valittajalle, että tontit jakaa loppujen lopuksi kunta, päätti oikeus prosessin oikeellisuudesta mitä hyvänsä.

– Ei oikeus myy yhtään tonttia, se tässä hänen on syytä muistaa. Jos menettelytapavirheitä löytyy, asia tulee uuteen käsittelyyn kuntaan.

KIRJAMOINNIEMEN tonttijako poiki jo kaksi valtuustoaloitetta. Keskustan ja Taipalsaari-liikkeen mielestä prosessia on kehitettävä.

– Prosessi ei ole hioutunut Taipalsaarella riittävästi, varsinkaan kun on suuri määrä tonttihakemuksia. Siinä meillä on tarkentamisen varaa, arvioi Willman.

Willmanin mielestä kunnanhallitus ei ollut pelkkä kumileimasin, kun se oikaisuvaatimusten jälkeen teki uudet tonttipäätökset.

– Hallitus harkitsi tarkkaan jokaisen hakemuksen ja päätyi samoihin valintoihin sen takia, että minä olin niitä hyvin tarkkaan aikaisemmassa vaiheessa jo harkinnut.

Willman kuvaa harkintaansa.

– Kriteerien lisäksi on kunnioitettu hakijoiden toiveita. Joissakin tonteissa on noussut toinen kriteeri enemmän esille kuin toisessa, koska hakijajoukossa oli vaihtelua tonttikohtaisesti.

SIVU 6

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju