Sarviniemen luontotornilla on sekä kannattajia että vastustajia

Paikalliset asukkaat luovuttivat Taipalsaaren kunnalle yli sadan henkilön kirjelmän tornia vastaan. Lintuharrastajat pitävät hanketta hyvänä.

TAIPALSAARI. Sarviniemen kärkeen Suur-Saimaalle suunniteltu luonto-ja näkötorni herättää Taipalsaarella laajaa vastustusta, mutta saa myös tukea esimerkiksi maakunnan lintuharrastajilta.

Rakennustoimikunta ehdottaa Suur-Sarviniemeä, eli torni rakennettaisiin nykyisen laivalaiturin kohdalle. Kaakkois-Suomen ympäristökeskus on samaa mieltä. Luontotorni soveltuu hyvin paikalle. Luonnonsuojelijat eivät ota kantaa maisematornin rakentamiseen. Suur-Saimaalla on paljon tärkeämpiä asioita, ja torni on vain yksittäinen pikkukysymys.­ Sarviniemi ei ole luonnontilainen eikä suojelualue. Paikalla liikkuu ihmisiä ja siinä on venesatama, sanoo Etelä-Karjalan luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Siilahti.

SIILAHTI katsoisi tornille kuitenkin paremman paikan ylempää harjulta ja viereisestä Pien-Sarviniemestä.

Etelä-Karjalan lintutieteellinen yhdistys puoltaa tornia puheenjohtaja Harry Nyströmin mukaan kaikin mahdollisin tavoin. Muuttoaikaan keväisin ja syksyisin Suur-Saimaalla on paljon katsottavaa.

­ Sarviniemestä on hyvät näkymät. Siellä on yleensä viimeisimmät sulat loppusyksystä ja alkutalvesta sekä myös aikaisimmat sulat alkukeväällä Rastinvirran takia.

PAIKALLISET asukkaat, mökkiläiset ja kalastuskuntien edustajat jättivät maanantaina kunnanhallitukselle kirjelmän, jossa he vastustavat jyrkästi luontotornin sijoittamista Suur-Sarviniemeen ja vaativat hankkeesta luopumista.

Kirjelmän on allekirjoittanut yli sata kuntalaista. He eivät sinänsä vastusta maisematornin rakentamista, mutta pitävät paikkaa vääränä. Torni pitäisi heidän mielestään rakentaa viereisen harjun päälle tai Pien-Sarviniemeen.

­ Nimiä ei varsinaisesti kerätty, vaan vastaantulijat laittoivat nimensä, Jos listoja olisi lähdetty keräämään, nimiä olisi varmasti tullut 400­500, sanoo luontotornin sijoituspaikkaa vastustava Saikkolan kylän asukas Taisto Hulkkonen, entinen Taipalsaaren kunnanhallituksen puheenjohtaja.

KIRJELMÄSSÄ on allekirjoittajia ympäri pitäjää Saimaanharjua, kirkonkylää ja Vehkataipaletta myöten, ja onpa joukossa muutama kunnanvaltuutettukin.

Hulkkonen ja muut vastustajat ihmettelevät, miksi paikallisten asukkaiden ja kalastuskuntien mielipidettä ei ole kysytty eikä asiasta ole käyty keskustelua.

­ Ihmettelen myös, miksi kunnasta annetaan tiedotusvälineille tietoa, että vain muutama kuntalainen vastustaa tornin rakentamista Sarviniemeen.

­ Torni ei ole vain tämän kulmakunnan asia, Hulkkonen sanoo.

SARVINIEMI on kylässä asuvan Virpi Summasen mielestä liian pieni paikka maisematornille ja sille suuntautuvalle liikenteelle. Luonnonrauhaa ei saisi rikkoa. Torni voitaisiin sijoittaa kauemmaksi. Hän on liikkunut alueella 1950-luvulta lähtien.

­ Sarviniemi pitää ehdottomasti säilyttää nykyisellään, Summanen sanoo.

Sammaljärven kalastuskunnan puheenjohtaja Yrjö Tarhonen muistuttaa, että Sarviniemen molemmin puolin ovat vanhat nuotta-apajat. Torni olisi helpompi sijoittaa pienempään Sarviniemeen tai harjun päälle, jolla sijaitsi sota-aikana ilmavalvontatorni.

Asukkaat ihmettelevät, kuinka Sarviniemen herkkä luonto kestää suuret ihmismäärät. Ihmiset tuskin kävelevät polkuja pitkin.

He eivät usko, että hinta jää 100 000 euroon. Tornin ympärille pitää rakentaa kävelypolut ja P-paikat.

RAKENNETAAN vaikka Baabelin torni, jos sellainen halutaan, mutta ei tähän paikkaan, sanoo alueella 70 vuoden ajan liikkunut norpansuojelija Kaiku Marttinen.

­ Jos torni pannaan puoli kilometriä toiseen suuntaan, näkymät ovat paremmat Jänkäsalon saaren yli ja Munaluodonselälle. Sarviniemestä ei näe paljon minnekään.

Marttinen kertoo, että Sarviniemen männyt ovat uhmanneet tuulta ja myrskyä toistasataa vuotta. Hän on valokuvannut aluetta jo 54 vuoden ajan eri vuodenaikoina.

Kuvatekstit

SEPPO RAUTIOVAARA

Maisematornin paikka on alueen asukkaiden Taisto Hulkkosen (vas.), Kaiku Marttisen, Yrjö Tarhosen ja Virpi Summasen mielestä väärä. Sarviniemeen sitä ei saa rakentaa.

Sarviniemestä ei näe paljon minnekään.

Kaiku Marttinen

Sarviniemi pitää ehdottomasti säilyttää nykyisellään.

Virpi Summanen

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen