Lassi saa siivet selkään ja ystävän

PETTERI VÄRTÖKolmas kerta toden sanoo myös hiekkalinnan teatterissa. Teatter

PETTERI VÄRTÖ

Kolmas kerta toden sanoo myös hiekkalinnan teatterissa. Teatterin näyttämö on käsikirjoituksen ja lavastuksen elementti vasta nyt, vaikka lastennäytelmiä on esitetty hiekkalinnassa kaikkina sen olemassaolon kesinä. Harjoitus tehnee mestarin hiekalle rakentamisessakin.

Näyttämö on uudistunut, samoin tarinan puitteet. Lohikäärme seikkailee toki edelleen, mutta ilman villimiestä. Hiekkalinnan kesän teeman mukaisesti näytelmä Lassi ja merirosvojen aarre vie veden äärelle. Tarinan sisältö on tuttua lastenteatteria.

LASSI JA MERIROSVOJEN AARRE on perinteinen kasvutarina. Vanhempiensa käskyihin kyllästynyt Lassi karkaa kotoa, jotta voisi ahmia roskaa kielloitta. Tie kulkee kapteenin Siiman linnaan, josta Lassi löytää sekä aarrekartan, ystävän että lopulta myös itsensä.

Puolituntinen näytelmä on hyvän lastenteatterin tavoin interaktiivinen ja -tekstuaalinen sekä opettavainen. Lassi ja kapteeni Siima etsivät kontaktia katsojiin. Ensiesityksessä läsnä oli lähinnä ujoja lapsia, sillä kädenojennukset kolahtivat enemmän näiden huoltajiin.

Lassi ja merirosvojen aarre hyödyntää riemullisesti länsimaista satuperinnettä.

Tarina on Teatteri Kriisiryhmän omaa tuotantoa, mutta sen osioissa on viljalti viittauksia tuttuihin faabeleihin. Lapset nauttivat tuttuudesta, aikuiset kierrätyksen innovatiivisuudesta.

MARIA FOMININ ohjaama näytelmä viedään läpi kahdella vuorottelevalla näyttelijäparilla. Ensiesityksen dynamo oli Lassin roolin tehnyt Maija Melanen, jonka itselle kertoma iltasatu oli varsinainen hulabaloo sekä tekstinä että varsinkin esityksenä. Juho Liira kapteeni Siimana jäi hellepäivänä tämän varjoon.

Lassi ja merirosvojen aarre pitää sisällään useita jujuja, mutta näytelmän nimivalinta ontuu. Aarteen löytyminen ei ole sen kliimaksi, vaan jää iloisenakin kaiken muun riemun alle. Hiekkapölyn kanssa samoin voi käydä eturivin katsojalle, jos kuivaa näyttämöä ei kastella ennen esityksiä. Onneksi lysti välittyy myös taaemmas katsomoon.

PETTERI VÄRTÖ

Kuvateksti

Lassi Lohikäärmeen roolissa vuorottelevan Maija Melasen bravuuri on satuperinnettä rönsyilevästi hyödyntävän iltasadun kertominen itselle.

Linnanrakentajat puolestaan ovat viimeinkin oivaltaneet muotoilla myös teatterin seinät, joten Lassi seikkailee teeman mukaisesti vedenalaisessa maisemassa.

TEATTERI

Teatteri Kriisiryhmä: Lassi ja merirosvojen aarre Ohjaus & käsikirjoitus: Maria Fomin Rooleissa vuorottelevat: Maija Melanen & Juho Liira ja Tiina Pääkkönen & Ville Nikku Ensiesitys Hiekkalinnassa 18. kesäkuuta

Kirjoittaja:
Petteri Värtö