Satamatorin rakennustyöt ovat loppusuoralla

Myös hiekkalinnan ja leikkimökkikylän valmistelut ovat täydessä vauhdissa. Vaakunan kukat istutetaan rinteeseen keskiviikkona.

Lappeenranta. Satamatorin rakennustyöt valmistuvat aikataulussa tämän viikon aikana. Torin laatoitustyö on kesken, samoin huoltorakennuksen ja graniittisten istutuslaatikoiden rakentaminen. Myöhemmin tehdään vielä sähkötöitä ja valopylväiden pystytystä, summaa satamarakennusinsinööri Olavi Harju.

Ravintolalaiva Suvi-Saimaan kannella istuvat Elina Lavikka ja Katja Hämäläinen ovat käyneet terassilla satamatorin remontin aikana eikä se ole häirinnyt.

– Enemmän on tullut illalla käytyä, Hämäläinen sanoo. Silloin rakennustyöt ovat jo loppuneet. Kahvikojussa töissä olevat tytöt liikkuvat satamassa jo työn puolesta. Pöly on työmaalta levinnyt ja narut rajoittaneet liikkumista, mutta se ei ole vaivannut.

– Monet ovat sanoneet, että ovat luulleet, että paikat ovat kiinni, kun on vielä niin keskeneräistä, Lavikka kertoo kahvikojun asiakkaista.

Laivaravintola Prinsessa Armadan toimitusjohtaja Kari Nalli kertoo, että remonttityöt eivät ole haitanneet bisnestä sen enempää kuin toukokuun huonot ilmatkaan. Laivaan oli hankala päästä sisälle, mutta sateessa terassille ei muutenkaan olisi ollut tunkua.

– Tässähän oli monta viikkoa huonot ilmat, ei ihmisiä olisi sen kummoisemmin liikkunut. Pohjoistuuli vielä haittaa tällä viikolla, mutta eiköhän se kesä tule.

– 70 prosenttia on ilmojen merkitys, sanoo Satama-Sannin omistaja Sanna Kilgast.

Hänestä ilmat ovat vaikuttaneet asiakaskuntaan enemmän kuin rakennustyö.

Suvi-Saimaan ravintolapäällikkö Sami Klemi puolestaan on kuullut, ettei satamaan viitsi tulla, kun kaikki on kesken.

– Eihän se ihmisiä oikein houkuttele terassille, kun vieressä työmaa pölyää ja koneet kolisevat.

Kaupungin kesäkukkien ensimmäinen kuorma saapui maanantaina. Perinteisen Lappeenrannan vaakunan kukat istutetaan vallin satamanpuoleiseen rinteeseen keskiviikkona. Viereen tulevat Suomen ja Euroopan unionin liput ensi viikolla.

Sininen väri on sinitähtöstä, valkoinen kesäbegoniaa ja keltainen samettikukkaa.

– Samettikukista yritetään tehdä tähtiä, mutta se tulee olemaan erittäin vaikea tehtävä. Mittasuhteiden pitää olla lipuissa aina oikein. Kun on kysymys kukista, ne eivät kasva miten me haluamme, vaan miten ne itse haluavat, sanoo kaupungin teknisen toimen puutarhuri Maija Oikarinen.

– Tarkoitus olisi, että kaikki kesäkukat olisivat juhannusviikolla maassa, Oikarinen sanoo. Tänä kesänä kukkien värit ovat vaihteeksi kirkasta keltaista ja kirkasta punaista.

Satamatorin ja promenadin väliin tuleviin graniittilaatikoihin laitetaan tällä viikolla kasvamaan taatanpihlajaa ja tummakeijuangervoa, sekä kioskien ja kevyenliikenteen väylän väliin sinikuusamaa, ynnää kaupungin teknisen toimen hortonomi Hannu Tolonen.

Satamatorin ja pysäköintialueen välissä olleet 12 betonista istutuslaatikkoa verhoillaan soittolavan värisellä puurimalla. Osa niistä tuodaan takaisin, osa viedään Vapaudenaukiota kaunistamaan. Laatikoihin laitetaan ensi viikkoon mennessä mustamarjaorapihlajaa ja kesäkukkia. Sen jälkeen lasten piirustusympyrän reunoille istutetaan koivuangervoa.

Linnoitusniemessä sekä hiekkalinnan että leikkimökkikylän rakentamistyöt ovat täydessä vauhdissa. Leikkimökkikylä on jopa suunnitelmia edellä, projektipäällikkö Minna Kokki Nuorkauppakamarilta kertoo. Maanantaina paikalle oli tuotu neljä mökkiä, jotka aseteltiin hiekan sekaan, suodatinkankaan ääriviivojen mukaan.

– Kyllä tämä tästä alkaa muotoutua, nyt näyttää yhdeltä isolta hiekkakasalta.

Tällä viikolla laatoitetaan käytävät. Nurmet ja istutukset jäävät ensi viikolle.

Hiekkalinnassa hiekkaa on pääarkkitehti Kimmo Frostin mukaan pakattu ennätystahtia. Veistoksista osa on jo valmiita yläosistaan. Jussi Miettinen kertoo, että aloitetut kuusi veistosta saadaan valmiiksi viikonloppuun mennessä.

Avajaiset hiekkalinnassa ja leikkimökkikylässä ovat 18. kesäkuuta.

Kuvateksti

Seppo Rautiovaara

Satamatorin valmistelut saadaan päätökseen tällä viikolla. Laatoitus kaipaa vielä soviteosia ja huoltorakennus on kesken.

Kirjoittaja:
Paula Taipale