Taipalsaarella nousi kansanliike Sarviniemen näkötornia vastaan

Kunnanhallitus päättää tänä iltana tornin paikasta. Saimaakeskuksen esiselvitys tarjoaa vauhtia Saimaanrannan lomakeskuksen kehittämiselle.

TAIPALSAARI. Sarviniemen näkötornin vastustajat ovat saaneet taakseen pienen kansanliikkeen. Kunnanhallitus yrittää tehdä tornin paikasta päätöksen tänä iltana.

Yli sata kuntalaista jätti maanantaina kunnalle kirjelmän, jossa he vastustavat jyrkästi luontotornin sijoittamista Suur-Sarviniemeen.

Kirjelmään nimensä pistäneet kuntalaiset eivät sinänsä vastusta luonto- ja näkötornin rakentamista, vaan sen paikkaa Sarviniemen parhaimmalla paikal- la laivalaiturin vieressä. Heidän mielestään niemen arka luon- to ei kestä nykyistä suurem- paa ihmismäärää ja autoliikennettä.

Sarviniemessä 70 vuoden ajan liikkunut luontoharrastaja Kaiku Marttinen sanoo, että myös näkymät olisivat paljon paremmat ylempää harjulta, Suur-Saimaan lomakylän luota.

­ Sarviniemi pitää ehdottomasti säilyttää nykyisellään, sanoo paikallinen asukas Virpi Summanen.

Entinen kunnanhallituksen puheenjohtaja Taisto Hulkkonen ihmettelee, miksi maisematornista ei ole kysytty asukkaiden mielipiteitä, vaan sitä on jyrätty ylhäältäpäin.

SARVINIEMEN näkötorni ei hetkauta luontoväkeä. Etelä-Karjalan luonnonsuojeluyhdistyksen puheenjohtajan Pertti Siilahden mukaan Sarviniemi ei ole suojelualuetta. Hän toki itse rakentaisi tornin kauemmaksi.

Lintuharrastajat puolestaan tukevat tornin rakentamista kaikin mahdollisin keinoin.

Kunnanhallituksen rakennustoimikunta pitää parhaana sijoituspaikkana Suur-Sarviniemeä. Rakentaminen voitaisiin sen mielestä aloittaa syys-marraskuussa. Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen mielestä torni soveltuu hyvin Sarviniemeen.

TAIPALSAAREN kunnan päättäjillä on pohdittavaa myös Saimaanrannan matkailukeskuksen alueen kehittämisessä. Siitä on koottu hanke, jolle kunta hakee rahoitusapua Etelä-Karjalan liitolta.

Myös Saimaanrannan alueelle suunnitellusta Saimaan luontokeskuksesta on valmistumassa esiselvitys. Se tarjoaa myötätuulta hankkeen jatkojalostukselle. Esiselvityksen mukaan keskuksesta voidaan saada kannattava matkailukohde noin kahden miljoonan euron rakennuksella.

Esiselvityksessä keskukselle on annettu ytimekkäämpi nimi Saimaakeskus.

Kuvateksti

SEPPO RAUTIOVAARA

Sarviniemen näkötornin vastustajat Kaiku Marttinen (vas.), Yrjö Tarhonen, Virpi Summanen ja Taisto Hulkkonen tutkivat kunnalle jätettyä kirjelmää paikan päällä.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen