Ennätysmäärä yläasteen päättäneitä nuoria jää tyhjän päälle

• Lappeenrannassa 104 nuorta ei saanut jatko-opiskelupaikkaa. Ammattiopiston suosio kasvoi selvästi.

LAPPEENRANTA. Poikkeuksellisen moni perusopetuksen päättänyt nuori jäi ilman jatkokoulutuspaikkaa Lappeenrannassa. Opetuspäällikkö Mari Routti kertoo 104 yläasteen tai kymppiluokan päättäneen jääneen ilman jatkosuunnitelmia.

Viime vuonna vastaava luku oli 60, suurin moneen vuoteen. Edellisinä vuosina ilman jatkopaikkaa jäi yleensä kymmenkunta, korkeimmillaan 24 nuorta.

­ Todella yllätyimme tästä suuresta määrästä. Oletimme, ettei se voi nousta edellisvuoden ennätyksestä. Lappeenranta pystyy tarjoamaan paikan kymppiluokalta enintään 30 oppilaalle, minkä piti ilman muuta riittää tarvitsijoille, harmittelee Routti.

ETELÄ-KARJALAN ammattiopistossa uudentyyppiseen, kymppiluokkaa vastaavaan opetukseen otetaan noin 16 oppilasta. Harvinaisen moni yritti, muttei päässyt ammattiopistoon. Ammattiopisto nosti selvästi suosiotaan lukion kustannuksella.

­ Trendi näyttäisi olevan ammatillisen vetovoiman kasvun suuntaan. Myös lisäopetukseen haettiin ensisijaisesti ammattiopistoon, ei niinkään peruskouluun. Senkin takia lisäopetusta olisi parempi tarjota ammattiopistossa eikä peruskoulun kymppiluokilla, arvioi Routti.

Tänä keväänä perusopetuksen päättävistä 56,7 prosenttia haki ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen, kun vastaava luku viime vuonna oli 48,7 ja sitä edeltävänä 45,5.

Vastaavasti lukioon hakeneiden prosenttiosuus on painunut vuoden 2004 53,6:sta viime kevään 43,5:een.

OPINTO-OHJAAJAT markkinoivat ammattiopetusta voimakkaasti. Toki on markkinoitu aiemminkin, mutta nyt viesti tuntui menneen perille.

Routin käsityksen mukaan ammatillisen opetuksen paikkojen loppuminen kesken selittää jatkopaikkapulaa.

­ Esimerkiksi alle kuutosen keskiarvon oppilaita ei ollut yhtään aiempaa enemmän ja kohtuullisen hyvilläkin keskiarvoilla saattoi jäädä ilman jatkopaikkaa.

Lappeenrannalla oli kuluneena lukuvuonna Armilan lisäksi kymppiluokka myös Lauritsalassa. Koulujen tilat eivät anna myöten perustaa luokkaa muualle kuin Armilaan. Lauritsala on remontissa.

KASVATUS- JA opetuslautakunta ei Routin saamaan tiedon mukaan halua perustaa suunniteltua enempää kymppiluokkia.

­ Linja on, että sumaa ei lähdetä purkamaan sen enempää, koska suma johtuu ammattiopiston riittämättömästä varautumisesta opiskelijamäärään.

Elokuun kolmas päivä jatkopaikkoja setvitään jälkiohjauspalaverissa, jossa muun muassa opinto-ohjaajat ovat mukana.

Lisäopetuspaikat jaetaan yhdessä ammattiopiston kanssa. Myös työvoimahallinnon ja muun muassa Lap-tuote -säätiön edustajat ovat mukana.­ Pelkään, että nuoria jää joka tapauksessa ilman paikkaa.

Viime vuonna oli muutamia nuoria, joita jatkopaikka ei edes kiinnostanut. Imatralla tilanne oli viime ja tänä vuonna Lappeenrantaa selvästi parempi.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju