Lappeenrannassa rakennetaan ennätyspaljon

Liike- ja omakoti-rakentaminen on huipussaan.

LAPPEENRANTA. Isoja rakennustyömaita nousee tänä vuonna Lappeenrantaan ennätysmäärä. Tänä vuonna jo nyt heinäkuun puoliväliin mennessä on myönnetty rakennuslupa suuremmalle kuutiomäärälle kuin minään kokonaisena vuonna ainakaan 11 vuoteen.

Uusille rakennuksille on heinäkuun 18. päivään mennessä myönnetty tänä vuonna 270 rakennuslupaa yhteensä yli 501 000 kuution rakennuksille. Koko viime vuonna uusien rakennusten lupia myönnettiin 390 ja edellisenä 320.

Uusien rakennusten rakennuslupakuutioiden määrä oli vuonna 2005 kaikkiaan 264 704 ja sitä edellisenä 478 869. ­ Menossa on ennätysvuosi. Tuskin pitkään aikaan enää tällaista tulee, arvioi tarkastusinsinööri Matti Pulli Lappeenrannan rakennusvalvontavirastosta.

KULUVAN VUODEN isoja, jo rakennusluvan saaneita hankkeita ovat muun muassa Keskusta-Gallerian kortteli sekä Myllymäen liikerakennukset. Parhaillaan Myllymäkeen rakennetaan Plantagen-puutarhamyymälää sekä Nova Kiinteistökehitys Oy:n tontille Tokmannia ja Suomi Soffaa.

Kaupungin maankäyttöjohtaja Jussi Salo kertoo, että Myllymäessä on edelleen joitain tontteja vapaana alueen ripeästä täyttymisestä huolimatta.

MYÖS OMAKOTIRAKENTAMINEN on ennätysvilkasta. Jo viime vuonna omakotityömaita käynnistyi ennätysmäärä, mutta tänä vuonna tuo ennätys näyttäisi rikkoontuvan. Kun koko viime vuonna 156 omakotitaloa sai rakennusluvan, niin tänä vuonna lupia on myönnetty jo 120.

­ Viime vuosina rakennuslupamäärät ovat kasvaneet koko ajan. Sen näkee työmäärästä. Yleensä heinäkuussa hiljenee, mutta tänä vuonna tahti vain näyttää jatkuvan, selvittää kanslisti Eira Kärkkäinen rakennusvalvontavirastosta. Kärkkäinen toteaa, että vielä joitakin vuosia sitten omakotitaloja varten haettiin rakennuslupaa vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Nykyisin ruletti pyörii ympäri vuoden. Matti Pulli uskoo alhaisten lainan korkojen sekä helpon rahan saannin vauhdittavan rakentamista.

­ Yksi tekijä on se, että kaupungissa on nyt tontteja saatavilla. Kaupungin linjauksen mukaan jokaiselle hakijalle pitää löytyä tontti. Ennen tontteja oli joskus aika rajoitetusti.

Kaupunki luovutti viime vuonna ennätysmäärän tontteja, mikä näkyy nyt rakennuslupien isona määränä. Rakentamisessa painopiste on siirtymässä Karhuvuoresta Ruoholammelle.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju