EU:n ulkoministerikokous pitää hotelli Patrian työntekijät kiireisinä

TUOMAS KAARKOSKILappeenranta. Satamassa sijaitsevalla Scandic-hotelli Patria

TUOMAS KAARKOSKI

Lappeenranta. Satamassa sijaitsevalla Scandic-hotelli Patrialla menee hyvin. Kaikki huoneet ovat tällä hetkellä täynnä.

– Tällä hetkellä olemme onnellisessa tilanteessa, kun asiakkaista on ylitarjontaa, hotellinjohtaja Tomi Saarelainen hymyilee.

1.-2. syyskuuta pidettävä EU-maiden ulkoministerien epävirallinen ulkoministerikokous työllistää paljon myös Patrian väkeä.

– Olemme suunnitelleet työntekijöiden lomat niin, että tuohon aikaan oikeastaan kaikki ovat töissä.

Hotelli Patrian kaikki huoneet on varannut Suomen ulkoministeriö. Tarkemmista majoittautumisista ei ole vielä varmistusta tullut.

– Pääasiallisestihan se on ministeriön oma asia, kuka saa minkäkin huoneen. He ilmoittavat meille ja me toimimme sen mukaan.

Patriassa on kuusi sviittiä, joissa on saunomismahdollisuuksien lisäksi komeat näkymät Saimaalle.

– Uskon, että hyvä sijaintimme on vieraille mieleen. Näkymät ovat ainakin mukavammat kuin keskustan betonikeskittymissä, Saarelainen heittää.

Yöpymisasioiden lisäksi Patrian henkilökunta osallistuu myös muihin järjestelyihin.

– Joitakin ruokatoivomuksia on tullut ja ne toteutetaan. Tämän lisäksi meidän täytyy koordinoida muiden paikkojen kanssa, jotta ministerit eivät joudu syömään samaa ruokaa kahdessa paikassa.

Ulkoministerien lisäksi kokoukseen odotetaan EU:n ulkopoliittista edustajaa Javier Solanaa. Korkea-arvoisten vieraiden kohdalla myös turvallisuusasioiden täytyy olla kunnossa.

– Turvallisuudesta on selkeä suunnitelma. Kyseessä on iso asia, josta en voi sen enempää ymmärrettävästi kertoa. Tämäkin asia hoidetaan pitkälti ministeriön kautta.

Autokuljetuksista Patriaan ei ole vielä tarkempia ohjeita tullut.

– Meillä on oma parkkihalli ja muita pysäköintipaikkoja hotellin ympärillä. Kokouspaikalle Linnoitukseen tästä ei ole kuin 300 metriä, joten kyllähän tuon voi vaikka kävelläkin, jos siltä tuntuu, Saarelainen naurahtaa.

Hotellin oman asioinnin kannalta kokous tulee hyvään saumaan.

– Syyskuun alku ei ole sitä vilkkainta sesonkiaikaa, vaikka liikematkoja tuohon aikaan jonkin verran tehdäänkin. Lisäksi kokous loppuu sopivasti lauantai-iltana.

Saarelainen uskoo EU-kokouksen sujuvan mallikkaasti.

– Puitteiden pitäisi ainakin olla kunnossa. Syyskuun ensimmäisinä päivinä Lappeenrannassa on onneksi vielä väriäkin. Jos kokous olisi vaikka lokakuun lopulla, niin tämä näyttäisi jo paljon kurjemmalta paikalta.

Viime viikolla Jyväskylässä pidetty kilpailukykyministereiden epävirallinen kokous ei jaksanut innostaa mediaa, eikä ministerejäkään. Ministeritason poliitikkoja Jyväskylässä paikalla oli vain 13. Useasta sadasta ilmoittautuneesta toimittajasta puolestaan 45 saapui paikalle. Suurin osa ilmoittautumisista oli ”varmuuden vuoksi” tehtyjä.

Yksi syy epävirallisten kokousten pieneen mielenkiintoon on niiden taustoittava ja valmisteleva luonne. Hotellinjohtaja toivookin, että kaiken vaivannäön jälkeen kaikki ministerit saapuisivat Lappeenrantaan.

– Kyseessä on kuitenkin epävirallinen kokous, joten saa nähdä miten käy.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Hotellinjohtaja Tomi Saarelainen ei osaa vielä sanoa, kuka saa Patrian isoimman sviitin käyttöönsä.

Kirjoittaja:
Tuomas Kaarkoski