Suojeltava Lappeenrannan vanha asema jää kerrostalojen varjoon

Museovirasto ja kaupunki neuvottelevat kaavaesityksen keventämisestä lähiaikoina.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Ympärille nousseet ja nousevat kerrostalot jättävät Lappeenrannan vanhan keisarin aseman kyhjöttämään varjoonsa. Vaikka kaavaluonnos suojelee vanhan aseman upeine kattomaalauksineen ja uudelleen rakennettavine pylväskatoksineen, joutuu asema samalla piiloon rakennusten saartamaksi.

Lappeenrannan kaupungin ja museoviraston edustajat yrittävät lähiviikkoina ratkoa vanhan aseman kaava-ahdinkoa. Kaupungin mielestä seuraavaksi kaupunginhallituksen hyväksyttäväksi menevä, kolme uutta rakennusta aseman tuntumaan tuova kaava, on oiva ratkaisu aseman suojelemiseksi.

Museovirasto taas katsoo, että jo aiemmin rakennettujen talojen lisäksi kaupunki on kaavoittanut vanhan aseman pihapiiriin liikaa rakennusoikeutta.

Ainakin toisesta aseman eteen kaavaillusta rakennuksesta olisi luovuttava.

Myös Lappeenrannan Kilta on vastustanut aseman eteen tulevia rakennuksia.

Kaupunki katsoi vielä joitakin vuosia sitten, ettei asemaa suojella ja piirsi aseman päälle kerrostalon. Nyt uusi kaavaluonnos on tehty suojelun pohjalta.

KAUPUNGIN TEKNINEN johtaja Ensio Koikkalainen kertoo, että kaupunki on selvittänyt kaavaluonnoksen mahdollista keventämistä.

­ Olemme tutkineet vakavasti, että joitakin pieniä muutoksia voisi tehdä.

Tässä vaiheessa ei ole kuitenkaan vahvoilla se vaihtoehto, että jätettäisiin kokonaan toinen edustan rakennus pois. Mutta sitä ei vielä tiedä, mihin tämä prosessi johtaa.

Tutkija Sinikka Joutsalmi museovirastosta korostaa, että kaavassa on vaikea päästä hyvään lopputulokseen, koska kaava-alue on jäänyt puristuksiin lähistön lähivuosien rakentamisen takia. Aseman ympäristö on muuttunut lyhyessä ajassa ahtaaksi ja mittasuhteiltaan kirjavaksi.

­ Siinä on jo aiemmin tehty asemarakennuksen kannalta huonoja ratkaisuja.

Puinen asema putoaa hyvin helposti rakennusten pussiin. Vanha asema menettää herkästi sen hallitsevan asemansa, joka sille aseman ominaisluonteen takia kuuluisi. On hankalaa, että kaavoitus on tällaista tilkuista parsittua.

­ Kun tilanne on jo ajautunut tähän, museoviraston mielestä on tehtävä se voitava, ettei ainakaan tästä enää kovin paljon tiukemmin sitä asemaa ahdeta.

Joutsalmi toteaa, että jos keisaria varten tehtyjä tiloja käytetään jatkossa esimerkiksi juhlahuoneistona, pitäisi sisääntulolle jättää oma tilansa.

Ensio Koikkalainen myöntää, että asema jää puristuksiin.

­ Varjoonhan asema jää, mutta toinen vaihtoehto on aseman purkaminen. On hyvä muistaa, ettei ole olemassa ideaalivaihtoehtoa. Rakennuksen suojeluun ja ympäristön rauhoittamiseen ei löydy taloudellisia resursseja.

Koikkalaisen mielestä suojelua vaativan museoviraston ja asema-alueiden alkuperäisen haltijan, valtion, pitäisi vastata osaltaan suojelusta.

­ Kiinteistö on ollut valtion käsissä ja he yrittivät tuloksetta saada kaupunkia maksumieheksi suojeluun. Asemakaavaluonnoksen ansiosta suojelusta vastaisi yksityinen taho.

KIINTEISTÖN OMISTAA rakennusliike Ncc.

­ Kaavan tarjoama ratkaisu on kokonaispaketti, vähän vastaava, mitä oli rakennettu Hinkkasen talon suojelemiseksi. Jotta se maanomistaja olisi valmis myymään suojeltavan rakennuksen riittävän halvalla korjaajalle ja suojelijalle, se asettaa tavoitteekseen saada vastineeksi tietty määrä rakennusoikeutta, selvittää Koikkalainen.

­ Näissä paketeissa on aina se vaara, että jos joku palikka pettää, se rakennelma sortuu.

­ Pitäisi olla onnellinen ja tyytyväinen siitä, että on löydetty ratkaisu, joka mahdollistaa sen aseman suojelun, vaikka asema sitten jääkin hieman takapimentoon.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Vanhan kentän ja raiteiden väliin tuleva kerrostalo tarjoaa näkymän suojeltavaan asemarakennukseen.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju