Linnanvouti saa osansa presidentin glamourista

ANNE KOKKONENSAVITAIPALE. Linnanvoudin työ on aiheuttanut Anne Puontille mon

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Linnanvoudin työ on aiheuttanut Anne Puontille monta mustelmaa. Onneksi ne eivät ole henkistä laatua, vaan liittyvät työhuoneen kalustukseen.

– Mauno Koiviston vanhassa työpöydässä on terävät kulmat ja iskin jalkani niihin monta kertaa, ennen kuin opin varomaan, Puonti tunnustaa.

Muuten linnanvoudin työoloissa ei ole moittimista. Antiikkihuonekalujen, taide-esineiden ja aitojen mattojen keskellä kelpaa käytellä nykyajan toimistovempaimia.

– Linnanvouti saa osansa presidentti-instituution glamourista. Työtä luullaan hienommaksi kuin se onkaan, presidentinkanslian talous-, henkilöstö- ja kiinteistöhallintoa johtava Puonti huomauttaa.

Suomen oloissa ainutlaatuisen viran työnkuva on laaja. Se ulottuu 50 alaisen henkilöstöasioista entisöintiin ja kattaa muun muassa valtaisan määrän huoneistoneliöitä Presidentinlinnassa, Mäntyniemessä ja Kultarannassa.

– Ympäristö on tosi kiinnostava, mutta hallintojohtajan tehtävät ovat samat joka virastossa, keskusrikospoliisin hallintojohtajan tehtävistä presidentinkansliaan toukokuun alussa siirtynyt Puonti toteaa.

Eniten Puontia hämmästyttää työhön liittyvä julkisuus. 1200-luvulta periytyvän virkanimikkeen ensimmäistä naispuolista haltijaa pommitetaan haastattelupyynnöillä vastukseksi asti.

SAVITAIPALEELLA syntyneen ja kasvaneen Puontin urakehitys on komea ja epätavallinen. Muutaman talven Leväsen koulussa Taipalsaarella työskennellyt nuori luokanopettaja tempautui Helsinkiin keskusrikospoliisin käsialatutkijaksi ja jatko-opintojen pariin. Hallintojohtajan tehtävistä hän ei sano missään vaiheessa haaveilleensa.

– Toimiessani Krp:n kehittämispäällikkönä sain tarjouksen hallintojohtajaksi siirtymisestä ja otin haasteen vastaan. En ole törmännyt naisten uran esteenä pidettyyn lasikattoon, vaan olen kokenut, että jos osaaminen riittää, muita esteitä ei ole, Puonti arvioi.

Puonti ei ole koskaan suunnitellut uraansa eteenpäin eikä tee sitä nytkään. Edeltäjät ovat viihtyneet pitkään linnanvoudin tehtävissä, joten alkanut pesti voi muodostua vaikka vuosikymmenten mittaiseksi.

Pysyvyyttä elämään tuo Kuolimon rannalla sijaitseva kesämökki. Sinne Puonti suunnistaa miehensä ja poikansa kanssa sulien vesien aikaan melkein joka viikonloppu.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Anne Puonti tekee hallintojohtajan työtä Suomen valtiokoneiston huipulla.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen