Mitä serkumpi, sitä herkumpi

Parikkalan kesäteatterissa murretaan aidosti suomea.

PARIKKALA. Parikkalan kesäteatterissa selvitellään rautakauppias Veijo Rautasen Sortavalan reissun jälkipyykkiä. Serkkutyttö jos toinenkin ilmaantuu Rautasen kotikylään, ja soppa on valmis. Huvinäytelmä Sortavalan serkut sai ensi-iltansa sunnuntaina.

Parikkalan kesäteatterissa Sortavalan serkkuja esitetään ihan oikeasti suomea ulkomaalaisittain murtaen, sillä serkkuehdokkaina ovat naapurista Parikkalaan aikoinaan muuttaneet Olga Joronen ja Anastasia Riaikinen.

Pienemmässä roolissa kaupan asiakkaana Olga Hannolainen tekee myös selväksi suomalaisen ja venäläisen naisen kliseistä eroa. Sitä tietenkin kärjistetään rautakauppiaan vaimon, Minna Hämäläisen, ”tuulipukuolemuksella” ja taipumuksella sanoa suoraan mitä ajattelee, miestä kumartamatta.

PARIKKALAN Parikanpärreet -teatteriryhmä oli ihmeissään talvella, sillä ohjaajaksi lupautunut Jouko Tyyni sairastui, ja pääsi mukaan aivan viime metreillä. Näyttelijäporukan konkari Kyösti Roiha joutui ottamaan ohjat käsiinsä. Näytelmä soljuu takeltelematta eteenpäin ja Roiha on voi olla kulisseissa helpottuneena. Onnekseen hänellä oli tänä vuonna vain sivuroolit. Roiha korostaa sitä, että ohjaaja Jukka-Tapio Keräsen antamat vinkit korjasivat monta kohtaa, ja lopussa oma ohjaaja, Jouko Tyynikin pääsi työhönsä käsiksi. Roihan apuohjaajana toimi kuiskaaja Jaana Hokkanen, joka vastaa lapsinäyttelijöistä.

Sekin erikoisuus parikkalalaisten näytelmässä on, että lapsiroolit kirjoitettiin tekstiin jälkikäteen. Kun halukkaita lapsia ilmaantui näyttelijäryhmään, kirjailija Liisa Heiskanen kirjoitti heidän Mansikkalan tilalle mansikanpoimijoiksi, puheroolein.

VIIME KESÄN Mooses -farssilla Parikan Päreet veti oman yleisöennätyksensä,

3 300 henkeä. Vastaavasta luvusta ei uskalleta uneksia. Näyttelijäkaarti on pitkälle tuttua, mikä antaa takuun uudelle esitykselle. Hyviä roolisuorituksia on useita. Miikka Repo on oikein mainio kaupan apulaisena, ehkäpä siinä tulevaisuuden Kyösti Roiha; mies joka hallitsee roolinsa.

Kirjoittanut: Liisa Heiskanen.

Ohjaajat: Kyösti Roiha, Jouko Tyyni ja Jukka-Tapio Keränen.

Lavastus, puvustus: Team Parikanpärreet.

Esiintyjät: Kaakon kansalaisopiston Teatteri Parikanpärreet. Mm. Pauli Simpanen, Minna Hämäläinen, Salme Haapio, Esko Tynkkynen, Miikka Repo, Aino Berg ja Anastasia Riaikinen.

Ensi-ilta: 2.7.2006 Parikkalan kesäteatterilla.

Kuvateksti

Kuinka kauppias Veijo Rautanen (Pauli Simpanen) pääsee Olga Ludmilasta (Anastasia Riaikinen) eroon?

Kirjoittaja:
Päivi Vento