Nuijamaan uusi raja-asema avautuu torstaina

Rajantakainen tie on valmis, mutta Venäjän lopullinen vahvistus avaamiselle puuttuu.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Huhtikuussa valmistunut Nuijamaan uuden raja-aseman pitäisi avautua ensi torstaina.

­ Venäläisille on esitetty, että 20. heinäkuuta kello 12 Suomen aikaan liikenne siirtyisi uudelle rajanylityspaikalle. Venäläiset eivät kuitenkaan ole vielä vahvistaneet asiaa lopullisesti, kertoo Nuijamaan tullin johtaja Petri Kukkonen.

Viimeisessä paikallisen tason tapaamisessa venäläinen osapuoli oli vielä ilmoittanut, että avaaminen tuolloin onnistuu.

­ Ilman virallista lupaa ei valitettavasti voi avata ja tuota lupaa yhä odotellaan.

Suomen kanavavaltuutettu Juhani Korpela kertoo hänkin, että uusi tullitie Venäjän ja Suomen tullien välille avautuu 20. heinäkuuta.

­ Se on viimeinen tieto, mikä minulla on. Valaistus käsittääkseni vielä tieltä puuttuu. Muodollisuudet ovat valmiina lukuunottamatta Saimaan kanavan huoltohenkilökunnan kulkua. Kulkuun liittyvä pöytäkirja on lausuntokierroksella Venäjällä. Pöytäkirja valmistunee elokuussa ja tämä väliaika menee tilapäisjärjestelyin.

PETRI KUKKONEN sanoo tullin olevan valmis avaamiseen ”vaikka heti”.

­ Ollaan kuin partiopojat valmiina. Viimeisiä atk-laitteita nyt viritellään kuntoon. Henkilöstöä on varattu. Molemmin puolin ensi torstaita on väkeä paikalla niin, että uudet liikennejärjestelyt ja muut viilaukset saadaan kunnolla tehtyä.

Tässä vaiheessa ei voi veikata puoleen tai toisen avaamispäivästä.

­ Sen aika näyttää.

Kun vahvistus tulee, liikenne pistetään poikki Nuijamaan vanhalta ylityspaikalta sovitulla kellonlyönnillä.

Suomen Nuijamaan ja Venäjän Saimenskin tullien välisen uuden tiepätkän valmistuminen on ollut aika kuoppaista. Nuijamaan päässä tie vaikuttaa nyt valmiilta.

­ Valtakunnan rajalla tie on valmis; vain kaistamerkinnät ja katuvalaistus puuttuvat. Olen kuullut, että kanavan huoltotien yhtymäkohdassa tie on toista kaistaa vaille valmis.

Valtakunnan rajan tuntumaan tulee venäläisten ilmoituksen mukaan 17. päivä tarkastuskoppi. Ylityspaikan ja rajan välissä odottaa asiakkaita valmiina myös veronpalautuspiste. Ravintola- ja muut kaupalliset palvelut valmistuvat uuden raja-aseman tuntumaan myöhemmin.

UUSI YLITYSPAIKKA vaatii vanhaa enemmän työntekijöitä.

Virkakuntaa on palkattu lisää ja joidenkin koulutus vielä jatkuu.

Nuijamaan tullin kokonaisvahvuus on 115 henkilöä.

Uuden ylityspaikan pitäisi parantaa rajanylityksen sujuvuutta, koska palvelupisteitä on entistä enemmän. Asiakaspalvelutilat ovat muutenkin paremmat.

Virallista Nuijamaan uuden tullin avausjuhlaa vietetään samaan aikaan syyskuun 8. päivä, kun juhlitaan Saimaan kanavan 150-vuotisjuhlia. Nyt ylityspaikka avautuu arkisemmin.

Rajavaltuutetut avaavat tieyhteyden ja tekevät avaamispöytäkirjat. Puomi nostetaan ylös ja vanhalta ylityspaikalta ohjataan sinne vielä menneet uuteen.

MAAKUNTA SIVU 7

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Nuijamaan uusi tulliasema ja rajan jälkeen alkava uusi tie ovat valmiit ottamaan rajanylittäjät vastaan.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju