Opas on artistin auttava käsi

Artistioppaan työssä karttuu kielitaidon ja tuttavien lisäksi ihmistuntemus ja sosiaaliset taidot. Festarifiilis vetää vapaa-ehtoisia Imatralle opastamaan kaukaisia vieraita.

IMATRA. Emmi Kytösalmea odottaa perjantaina mieluinen tehtävä. Artistioppaana jo kolmatta vuotta IBBF:lla työskentelevä nuori nainen lähtee Helsinki–Vantaan lentokentälle ottamaan vastaan Imatralle konsertoimaan tulossa olevan Olodum-yhtyeen Brasiliasta.

Kytösalmi päätyi kolme vuotta sitten oppaan hommiin tuttavan kautta ja hyvän kielitaitonsa ansiosta. Brasiliassa vaihto-oppilaana ollut Kytösalmi on neljän kollegansa joukosta ainoa portugalintaitoinen.

– Artistit ovat aina iloisesti yllättyneitä, kun hoksaavat, että puhun heidän kieltään. Englannilla toki pärjää managereiden kanssa, mutta ainakaan brasilialaisten soittajien kielitaito ei ole kovin hyvä, hän kertoo.

Yhteisen kielen avulla vieraat ymmärtävät Suomesta enemmän. Hyöty on molemminpuolista, sillä myös opas saa työnsä kautta uusia tuttavuuksia ja arvokkaita kokemuksia.

Yleensä oppaat pärjäävät englannilla ja ajoittain tarvitaan myös ranskaa.

KULTASEPÄNLIIKKEESSÄ kesätöissä oleva Kytösalmi onnistui sovittelemaan työaikansa siten, että pystyy opastamaan Olodumin 20 hengen orkesteria kahden päivän ajan. Aiempina vuosina hän on ollut oppaana koko festivaaliviikon.

– Oppaana oleminen on antoisaa työtä. Jotain jäisi kesästä puuttumaan, jos joutuisi jäämään tästä hommasta pois.

Säpinää on oppailla luvassa kuluvalla viikolla, kun kansainväliset konsertoijat saapuvat peräjälkeen. Kaikki Helsinki–Vantaalle saapuvat vieraat haetaan bussilla Imatralle ja heidät opastetaan majoituspaikkaan.

Oppaat selvittävät kunkin artistin aikataulut ja huolehtivat, että porukka on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Jos vieraat niin haluavat, opas tutustuttaa heidät kaupunkiin.

– Opastettavat ihastelevat aina etenkin koskea. Harmi kyllä tänä vuonna kansainväliset vieraat eivät pääse näkemään yökoskinäytöksiä, Kytösalmi murehtii.

BACKSTAGELLA oppaat toimivat artistien henkilökohtaisina avustajina. Turha lorvailu takahuoneessa ei kuitenkaan ole sallittua. Keskenään pitkiä aikoja viettävät yhtyeen jäsenet ovat Kytösalmen mukaan usein kiitollisia jo pelkästä bändin ulkopuolisesta juttuseurasta.

Ajoittain aikatauluista huolehtiminen voi olla erilaisten aikakäsitysten vuoksi rankkaa, mutta Kytösalmen mukaan työ ei stressaa lainkaan, päinvastoin.

– Meillä on aina tosi hyvä fiilis. Kai se on sitä kuuluisaa Imatra-henkeä, sen takiahan tänne töihin tullaankin.

Palkkaa oppaat eivät saa, mutta hyvien kokemusten lisäksi tapahtumapassi ja muutama vapaalippu korvaavat vaivannäön.

kuvaaja: Seppo Rautiovaara

kuvateksti: Kansainväliset tapahtumat kiinnostavat Emmi Kytösalmea.

Artistioppaana oleminen on olennainen osa hänen kesäänsä.

Kirjoittaja:
Tuuli Ojakangas