Sählypallot ja laudanpätkät soivat Konserttihovissa

JYRI HÄNNINENIMATRA. Soitinrakentaja ja muusikko Mikko Perkoila esittelee kä

JYRI HÄNNINEN

IMATRA. Soitinrakentaja ja muusikko Mikko Perkoila esittelee kädessään olevaa huilua, joka on tehty vanhasta lääkepurkista ja muoviputkesta.

– Jos haluaa soittaa iloista musiikkia, kannattaa valita C-vitamiinipurkki. Jos taas haluaa bluesia, suosittelen masennuslääkepurkkia.

Perkoila puhaltaa huiluun ja ilmoille pääsee synkän oloinen matalasti soiva ääni.

– Tämä taisi olla masennuslääkepurkki, Perkoila toteaa.

Masentuneisuudesta ei kuitenkaan ollut tietoakaan Imatran Konserttihovilla sunnuntaina järjestetyssä Ärrä, Pärrä ja Pörriäinen -soitinrakennustapahtumassa. Perkoila opasti päivän aikana yhdessä Erkki Kokkosen kanssa lapsia tekemään soittimia mitä erilaisimmista tavaroista.

Kaksikon ohjeilla paikalla olleet kymmenet lapset saivat laudanpätkät, pyörän pinnat ja sählypallot soimaan.

– Idea työpajoista syntyi yhteisellä matkallamme Mosambikiin. Siellä näimme käytännössä, kuinka ihmiset rakentavat soittimia vaikka mistä materiaaleista.

– Työpajassa lapset oppivat näkemään asioita eri tavalla, kyseenalaistamaan itsestäänselvyyksiä ja heidän mielikuvituksensa laukkaa. Sählypallonkin tehtävän voi määritellä halutessaan uudestaan, Kokkonen sanoo.

Lapset pääsivät soitinten valmistuttua myös jammailemaan yhdessä lastenmusiikkiyhtye Loiskiksen kanssa.

9-VUOTIAS Janina Kokko rakensi työpajalla itselleen huilua keskittynyt ilme kasvoillaan.

– Olen soittanut aikaisemmin nokkahuilua, mutta lopetin sen. Haluaisin kuitenkin aloittaa poikkihuilun soittamisen. Sen ääni kuulostaa niin kauniilta.

Pasi Toiviainen oli tullut työpajalle yhdessä lastensa kanssa. Heistä nuorin, 4-vuotias Iiris Toiviainen, osallistui innokkaasti rakennustöihin.

Toiviainen uskoi nappaavansa ideoita työpajalta myös kotikäyttöön.

– Askartelemme paljon kotona, mutta soittimia emme ole aikaisemmin rakentaneet. Ainakin nämä simppelimmät, kuten mehupillin saaminen soimaan, tulevat käyttöön.

Työpajatoiminnan järjestämisestä vastasi Imatran Konserttihovin Ystävät ry ja tapahtuman primus motorina toimi yhdistyksen puheenjohtaja Liisa Teräslahti.

– Tapahtuma sopii hyvin Konserttihovin henkeen ja se madaltaa lasten kynnystä tulla musiikin pariin. Kun soittimia tehdään mitä erilaisimmista asioista, lapset näkevät ettei musiikki ole sen kummempi asia, vaan parhaimmillaan oikeastaan leikkimistä.

Mikko Perkoila & Loiskis esiintyvät maanantaina kello 12 alkavassa lastentapahtumassa BB-klubilla. Tapahtumaan on vapaa pääsy.

JYRI HÄNNINEN

Kuvateksti

Janina Kokko seuraa tarkkaavaisesti, kun Erkki Kokkonen neuvoo häntä muovisen huilun valmistamisessa.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen