Categories
Artikkelit

Taneli sai hattunsa ja Charlotta seppeleensä

Savitaipaleen kotiseutuyhdistys valitsi jälleen uudet kunniahenkilöt edustamaan kotiseudun kehittämistä ja perinteiden vaalimista. Perinteinen Hakamäen tapahtuma ei vetänyt yleisöä.

TUULI OJAKANGAS

SAVITAIPALE. Sunnuntaina vietettynä Hakamäki-päivänä valittiin Savitaipaleelle jälleen uudet Taneli ja Charlotta. Kulttuurin ja kotiseututyön kunnianimikkeet saivat Savitaipaleen kotiseutuyhdistyksen sihteeri, maanviljelijä Ismo Hölsä ja opettaja Kirsi Sinkko.

Sinkko on esiintynyt muun muassa pari vuotta sitten pyörineessä Europaeus-musikaalissa ja on tiiviisti mukana Savitaipaleen kulttuurielämässä.

Hölsä puolestaan on kotiseutuaktiivi ja yhdistyksen yleismies Jantunen.

– Ei tässä voi muuta kuin kiitellä kaikkia. Yllätys oli melkoinen, Sinkko iloitsee.

KUUDETTA KERTAA nimitetyt kunniahenkilöt on tähän asti valittu kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

Nyt kotiseutuyhdistys suunnittelee äänestystä järjestettäväksi muiden kesätapahtumien yhteydessä kolmen vuoden välein.

– Ääniä ei tullut kovin paljon, mutta voittajat erottuivat joukosta selkeästi, kertoo Kotiseutuyhdistyksen puheenjohtaja Eila Kajanus-Jurvanen.

Aiemmin äänestys on pidetty Sapassi-viikon yhteydessä, mutta tänä kesänä äänensä saattoi antaa muun muassa kaupoissa, kirjastossa ja muissa julkisissa tiloissa.

Valmiita ehdokaslistoja ei ole, mutta äänestäjiä evästetään nimikkeen tarkoituksesta: Taneli ja Charlotta ovat jollakin tapaa kotiseudun

kehittämisessä ja perinteiden vaalimisessa ansioituneita ihmisiä. Kerran tittelin saanutta ei valita uudestaan.

Kajanus-Jurvasen mukaan erityisesti ajankohtaiset kulttuuritapahtumat vaikuttavat äänestyspäätöksiin. Sitä äänestetään, kenen nimi on pinnalla.

KOTISEUTUYHDISTYKSEN järjestämässä tapahtumassa Hakamäellä laulettiin yhteislauluja, kuunneltiin runoja ja pidettiin kylien välisiä kilpailuja. Väkeä paikalla ei ollut paljon. Lisääntynyt tapahtumatarjonta karsii osallistujia.

– Hakamäki-päivä heinäkuun viimeisenä sunnuntaina on kymmeniä vuosia vanha tapahtuma. Sitä ei nyt pariin vuoteen ole järjestetty, koska Sapassi-viikon messut ovat osuneet melkein samoihin aikoihin, Kajanus-Jurvanen sanoo.

Tänä vuonna Hakamäki-päivän perinne päätettiin elvyttää.

kuvaaja: TUULI OJAKANGAS

kuvateksti: Ismo Hölsä ja Kirsi Sinkko ovat Savitaipaleen uudet Taneli ja Charlotta.

Kirjoittaja:
Tuuli Ojakangas