Eteläkarjalaiset yritykset passiivisia Venäjän-kaupassa

Venäjä on noussut Suomen suurimmaksi kauppakumppaniksi. Öljyn kallistuminen on kasvattanut tuontia, mutta samalla vientikin on lisääntynyt voimakkaasti. Yhä useammat suomalaisyritykset etabloituvat Venäjälle eli perustavat toimipisteen markkinoiden …

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTA. Eteläkarjalaiset yritykset ovat suhteellisen passiivisia Venäjän-kaupassa. Varsin harvat maakunnat yrityksistä ovat perustaneet

toimipisteen Pietariin tai Moskovaan. Kauppaa toki tehdään, mutta tavara myydään jo Suomessa ja asiakas hakee tai tilaa sen suoraan yrityksestä.

Eteläkarjalaiset yritykset eivät ole samalla tavalla hyötyneet Venäjän kaupan kasvusta kuin muiden maakuntien yritykset. Maakunnassa on vähän

valmistavaa teollisuutta. Sen sijaan Etelä-Karjalan yritykset myyvät kaupoista tavaraa ja palveluita.

KONSU OY:N, entisen Rödl & Partner Konsu Oy:n, toimitusjohtaja Pirjo Karhu myöntää, että Etelä-Karjalan yritykset ovat jollain tavalla varovaisia Venäjän-kaupassa.

­ – En tiedä, mikä apatia maakunnan yrityksiä vaivaa. Etelä-Karjalasta ei ole tänä vuonna yhtään yritystä etabloitunut Venäjälle kauttamme.

Hän kertoo, että Konsu on tänä vuonna saanut muualta maasta kymmeniä toimeksiantoja.

­ – Varsinkin pörssiyhtiöt, mutta myös monet pk-yritykset, ovat vilkkaasti perustaneet toimipaikkoja ja tytäryhtiöitä Moskovaan ja Pietariin. Jopa Pohjois-Karjalan yritykset tuntuvat olevan aktiivisempia kuin eteläkarjalaiset yritykset. Olemme auttaneet tänä parikymmentä etabloitumaan Venäjälle.

ETELÄ-KARJALAN yrityksillä saattaa hänen mukaansa olla toisenlainen toimintafilosofia kuin esimerkiksi pääkaupunkiseudun yrityksillä.

­ – Yrityksissä tunnutaan ajattelevan, että Venäjälle ei tarvitse mennä, vaan venäläiset tulevat tänne ostamaan. Rajanylitys on edelleen korkea kynnys.

Karhu vakuuttaa, että Venäjälle kannattaa mennä, mutta riskit tiedostaen.

­ – Venäjän talous kasvaa voimakkaasti ja erityisesti se näkyy Moskovassa. Myös hinnat ovat nousseet Moskovassa huimasti. Moskova on noussut maailman kalleimmaksi kaupungiksi.

SUOMALAISYRITYKSET ovat hänen mukaansa etsineet toimipaikkoja Moskovan tai Pietarin lähialueelta, jossa kustannustaso on huomattavasti alhaisempi.

­ – Moskovan vetovoimaa kuvastaa muun muassa se, että Moskovan toimiston asiakkaistamme puolet on kansainvälisiä yrityksiä ja toinen puoli

suomalaisia yrityksiä. Meillä on uusi palvelukonsepti yrityksen käynnistämiseen pienemmillä paikkakunnilla.

RISKEISTÄ suurimpiin kuuluu hänen mukaansa korruptio.

­ – Eräs kansainvälinen luokituslaitos sijoitti vuoden alussa Venäjän maailman korruptoituneimpien maiden joukkoon, sijalle 126.

Kuva:

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti:

Pirjo ja Ilpo Karhu aikovat panna uusia kaupunkikarttoja seinälle, kun Pietari ja Moskova laajenevat niin voimakkaasti.

Kirjoittaja:
Martti Hytti