Suojelualueen suppametsää hakattiin Ruokolahdella

MATTI VEIJALAINENRUOKOLAHTI. Ruokolahden Käyhkäällä on hakattu puuta metsälu

MATTI VEIJALAINEN

RUOKOLAHTI. Ruokolahden Käyhkäällä on hakattu puuta metsäluonnon hoidon sertifiointisäännökset unohtaneella tavalla.

Tapahtumapaikka on Lutakonharjuntien tien varressa Puumalantien pohjoispuolella. Niin sanotun Rasvalampien suojeluvarausalueen luonnon erikoisuuksiin kuuluu kolme suurta suppaa, joista kahta ehdittiin hakata pohjia myöten ennen työn keskeyttämistä.

Kaakkois-Suomen metsäkeskus puuttui peliin saatuaan alueen asukkailta ja mökkiläisiltä tietoa tapahtumien kulusta. Metsäkeskuksen metsänhoitopäällikön Markku Metsämuurosen mukaan metsälakia ei ole hakkuissa rikottu, mutta nykyisten sertifiointisäännösten päälle polkaistiin kiistatta.

Metsämuurosen mukaan suppamuodostelmat eivät ole metsälain suoranaisessa suojeluksessa. Yleinen pelisääntö kuitenkin on, että myös tällaisten luonnonarvojen ominaispiirteet olisi pyrittävä säilyttämään tarkalla silmällä.

MYÖS Käyhkään hakkuut suunniteltiin asianmukaisesti. Alueen herkkyys tiedettiin ja tiedostettiin. Maanomistaja tilasi ja sai metsäkeskukselta tarkat ohjeet jo viime talvena. Perusohje oli, että suppien reunamilla voidaan tehdä ylishakkuuta, mutta luonnonmonttujen pohjat on jätettävä rauhaan.

Ennen hakkuiden aloittamista sattumat kuitenkin korjasivat satoaan työtapaturmaan johtaneella tavalla. Ohjetiedot eivät tavoittaneet äskettäin metsään menneitä Stora-Enson hakkuu-urakoijia. Maanomistaja Tornator Oy:n toimitusjohtajan Arto Huurinaisen mukaan informaatio hukkui matkallaan eri toimijoiden ihmisten kesäloma-aaltoon.

Huurinainen pahoittelee tapahtunutta. Hän korostaa myös, että metsien luonnonhoidon sertifiointipykälissä on tulkinnanvaraisuuksia, niin ilmeisesti tässäkin tapauksessa. Säännöt metsien suuromistaja Tornatorilla tunnetaan Huurinaisen mukaan hyvin.

MARKKU METSÄMUUROSEN mukaan jälkiselvittelyissä on todennäköistä, että metsänhoidon alueellinen sertifiointitoimikunta tilaa metsäkeskukselta tarkastuksen, missä Käyhkään suppien kolhiutunut kunto tutkitaan. Alueen ennallistamiseksi maanomistajalta voidaan tarvittaessa vaatia ainakin uusia istutuksia.

Metsämuurosen mukaan sertifiointisäännösten vastaisia toimia ilmenee metsissä aika ajoin. Kaakkois-Suomen ympäristökeskuksen yksikköpäällikön Risto Suikin mukaan ympäristöviranomaisella ei ole Käyhkään tapauksessa vahingon pahoittelua suurempaa suoranaista intressiä.

– Alueen suojeluvaraukset ovat paikallisia. Ruokolahden kunnan yleiskaavassa on merkintä arvokkaasta harjualueesta. Lisäksi aiempi maanomistaja Stora-Enso oli aikanaan tehnyt omaehtoisen suojelupäätöksen, Suikki selvittää.

Hakkuualueen paikallinen suojelupolitiikka ei Suikin mukaan edellyttänyt suppasavotalta ympäristökeskuksen erikoislupia. Suikin mukaan ympäristöviranomaisen äänensävy olisi tässä vaiheessa huomattavasti tiukempi, jos Käyhkään suppien päällä olisi esimerkiksi virallinen Natura-varaus.

– Tässä sinänsä ikävässä tapauksessa suojelulakeja ei ole rikottu, joten asian ensisijainen tutkija on metsäkeskus, Suikki kertoo.

KAAKKOIS-SUOMEN METSÄKESKUS

Kuvateksti

Käyhkään supista ehdittiin kaataa puuta pohjia myöten, vaikka ennakko-ohjeistus oli kieltänyt sen.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen