Nuijamaan uuden rajanylityspaikan puomin nostosta ei vieläkään tietoa

• Venäjän puolen uuden maantien vastaanotto on yhä kesken.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Nuijamaan uudella rajanylityspaikalla pysytään vielä rauhallisina, vaikka sen avaamispäivästä ei ole vieläkään tietoa. Uusi raja-asema piti ottaa käyttöön heinäkuun lopulla, mutta venäläiset eivät olleet siihen valmiita.

­ Pitää odotella rauhassa ja valmistautua henkisesti siihen, että liikenne sujuu raja-aseman avauduttua, sanoo Nuijamaan rajanylityspaikan rajatarkastusaseman päällikkö Jouni Laurén.

Rajanylityspaikalla on hyvin hiljaista, kun passi- ja tullitarkastukset tehdään vielä entisellä raja-asemalla. Uusissa tiloissa on vain hallintohenkilöstöä.

Avaaminen siirtyy ja siirtyy. Alun perin Venäjän puolen uusi tie oli tarkoitus ottaa käyttöön jo keväällä sorapintaisena, mutta siitä luovuttiin. Suomen puolen tiet ja rakennukset ovat olleet valmiina jo huhtikuusta saakka.

KAAKKOIS-SUOMEN rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Pasi Tolvanen ei ole saanut vielä Venäjältä tietoa aikataulusta, jolloin liikenne voisi siirtyä uudelle rajanylityspaikalle.

­ Se avataan niin nopeasti kuin mahdollista, ja ajankohta kerrotaan julkisuuteen heti, kun se on kerrottavissa.

Nuijamaan raja-ja tulliaseman virallinen avajaisjuhla on tarkoitus pitää Saimaan kanavan 150-vuotisjuhlien yhteydessä 8. syyskuuta. Aukeaako asema liikenteelle ennen sitä?

­ No eiköhän, Tolvanen arvioi.

VENÄJÄN puoleisen maantien tilaaja on Venäjän tiehallinto. Urakoitsija on luovuttanut tien jo tiehallinnolle. Ennen käyttöönottoa eri viranomaisista koostuva komissio tarkastaa, että tie on normien mukainen.

Tolvasen mukaan komissiossa istuu hyvin paljon eri viranomaisia.

­ Tarkistusprosessi on tietojeni mukaan vielä kesken Venäjällä.

Kun kaikki on valmista, Nuijamaan ja Venäjän Brusnitshnojen rajanylityspaikkojen välinen uusi tie luovutetaan Kaakkois-Suomen tiepiirin käytännön hoitovastuulle.

MAAKUNTA SIVU 8

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Venäjän puoleinen tie on valmis, mutta rajapuomi ei vain avaudu. Jouni Laurén toivoo, että Nuijamaan uusi raja-asema saataisiin pikaisesti liikenteelle.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen