Pelkistetyt työt tulevat keskenään hyvin toimeen

LIISA KUKKOLALAPPEENRANTA. Niin keraamikko Arja Martikaisen kuin taidemaalar

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Niin keraamikko Arja Martikaisen kuin taidemaalari Hilkka-Maija Pääkkösenkin maalaukset ovat löytäneet omat tilansa galleria Pihaton näyttelyssä. Vieläpä helposti. Duon yhteistyö on alkanut jo 1980-luvulla ja jatkuu Pihaton näyttelyn jälkeenkin: seuraavaksi kaksikko rakentaa yhdessä Raumalle.

– Meidän töissämme on jotain samankaltaisuutta, tiettyä yksinkertaisuutta, aiheiden pelkistämistä, Arja Martikainen erittelee.

– On aina helpompaa näyttelytilankin kannalta yhdistää maalarin ja keraamikon töitä kuin esimerkiksi kahden maalarin, Hilkka-Maija Pääkkönen jatkaa.

– Eivätkä meidän töidemme väritkään aiheuta ongelmaa: Hilkka-Maijan töissä vahvat värit ovat olennaisia, minun työni puolestaan ovat joko mustavalkoisia, ja jos niissä on väriä, sitä on äärimmäisen vähän, Arja Martikainen sanoo.

HILKKA-MAIJA PÄÄKKÖNEN sanoo tehneensä samaa kuvaa viimeiset 30 vuotta.

– Töihini on vaikea pistää rajaa. Minulla on tietty inttämä, jota varioin. Jatkan eteenpäin rappuselta toiselle, teen tietyllä tapaa samaa työtä koko ajan.

Pääkkösen kuvat ovat kuvia ilman kertomusta, toteamuksia tai kysymyksiä.

– Ne ovat tiloja ihmisen mielessä keskittyen oleelliseen ja tarpeetonta karsien, Pääkkönen kertoo.

Arja Martikaisen uudet työt jatkavat ihmisen olemuksen etsimistä – muodoilla ja pinnoilla. Seinällä olevat ihmiskasvot ovat samasta muotista vain ilmeet vaihtuvat.

– Ihminen on samanlainen kaikkialla, ainoastaan yhteisöt meidän ympärillämme vaihtelevat. Ne sitovat ja raamittavat yksilöitänsä eri tavalla. Aina ei toisten keskellä saa tarvitsemaansa tilaa, mutta silti jokainen on – samanlaisuudestaan huolimatta – aina myös yksilöllinen, Martikainen sanoo.

Näyttelyn nimi Tarpeellinen tila syntyy hetkestä ja paikasta, jonka teos ja sitä katsova ihminen luovat. Ja jonka ne tarvitsevat jotta sellainen ylipäätänsä voisi syntyä.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Arja Martikainen (vas.) ja Hilkka-Maija Pääkkönen sopivat töineen hyvin yhteen, tällä kertaa galleria Pihatossa Lappeenrannassa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola