UPM:n irtisanomistavat Kaukaan tehtailla närkästyttävät henkilöstöä

Työntekijöiden mukaan ”pehmeiden keinojen” sijaan Kaukaalla jaetaan potkuja

JYRI HÄNNINEN

LAPPEENRANTA. UPM:n irtisanomiset ovat heikentäneet entisestään työilmapiiriä Kaukaan tehtailla. Kaukaa vähentää 339 työntekijää tulevien reilun kahden vuoden aikana. Työnantajapuoli on sanonut hoitavansa vähennykset ”pehmeillä keinoilla”, eli eläkeratkaisuilla, töiden ulkoistamisella ja jättämällä jatkamasta määräaikaisia työsuhteita.

Työntekijäpuolen mielestä Kaukaalla jaetaan kuitenkin potkuja. Myös työnantajan menettelytavat ovat herättäneet närää.

– Suurta hämmennystä ja keskustelua on herättänyt työnantajan suorittama työntekijöiden eriarvoistaminen sellu- ja paperitehtaalla. Sellutehtaalla irtisanomiset on hoidettu etupainotteisesti vuosina 2006 ja 2007, kun taas paperitehtaalla suuri osa irtisanomisista ajoittuu vuoteen 2008, sanoo Paperiliiton Lauritsalan osaston puheenjohtaja Pertti Lallo.

IRTISANOTUILLE lähtöpassien saaminen on ollut shokki. Kaukaalla yli 40 vuotta työskennellyt Tuula Salmela, 59, siirtyy eläkeputkeen vuoden vaihteessa. Paperin laaduntarkkailijana työskentelevällä Salmelalla olisi ollut aikaa eläkkeelle jäämiseen vain neljä vuotta.

– Minulla on työkykyä- ja halua, ja irtisanomista on vaikea hyväksyä. Puolessa vuodessa pitäisi sopeutua aivan uuteen tilanteeseen. Tapahtumat ovat masentaneet minua ja tästä kaikesta on jäänyt todella paha mieli.

Kaukaan voimalaitoksella työskentelevä Timo Markoff kuuluu niihin työntekijöihin, jotka siirtyivät eläkeputkeen omasta tahdostaan.

– Lähden mielelläni pois. Viimeiset viisi vuotta työpaikalla on ollut riitoja, sisäinen ilmapiiri on huonontunut ja töihin ei ole ollut enää mukava mennä. Kun globaalin talouden opit otettiin käyttöön, rahanteko muuttui pääasiaksi ja ihmisten jaksamista ei enää kyselty, Markoff sanoo.

IRTISANOMISET ja muutostilanteet työpaikoilla kysyvät koko henkilöstön jaksamista. Työterveyslaitoksen työterveyspsykologin Sirkku Kivistön mukaan kriisitilanteiden oikea hoitotapa vähentää merkittävästi psyykkistä kuormittavuutta.

– Huonot uutiset tulisi kertoa mahdollisemman nopeasti, suoraan ja kiertelemättä. Esimiehen pitäisi myös kuunnella työntekijän ensireaktiot keskeyttämättä, ja antaa hänelle heti tilaa asian käsittelyyn. Yrityksillä on paitsi laillinen, myös sosiaalinen vastuu työtekijästä.

Työpaikan menetys aiheuttaa usein masennusta, riittämättömyyden tunnetta ja jopa häpeää. Työsuhteen päättymiseen saatetaan hakea syitä omasta persoonasta, vaikka kyse on yrityksen olosuhteisiin liittyvistä ansiosta.

– Jokaisella ihmisellä pitäisi olla joku henkilö, jolle voi puhua rehellisesti ja pidäkkeettömästi näistä asioista. Ihminen suojautuu monesti kipeiltä asioilta ja reagointi voi ensi alkuun olla hyvinkin vähäistä. Koteloituessaan kipeät asiat voivat aiheuttaa psyykkisiä häiriöitä, jotka tulevat eri tahdissa näkyviin.

Kirjoittaja:
Jyri Hänninen