Brice Assien toinen lento onnistui ensimmäistä paremmin

Namikan uusi laituri on 116-kiloinen lihaskimppu. Urheilutalon juoksusuoralla ja hiekkalaatikossa hän näytti, että nopeus on edelleen voimaa.

VESA SALMINEN

LAPPEENRANTA. Kerran jo kääntymässä Helsinki­Vantaan lentoasemalla käynyt koripallojärkäle Brice Assie sai toisella kerralla viisuminsa kuntoon kotimantereella. Uuden Atlantin ylilennon jälkeen mies liittyi Namikan koripallomiehistöön lauantaina.

­ Heti kun astuin ulos koneesta ajattelin, missä ovat korit, Assie naurahti.

Namika haki ja sai Assiessa rautaisen kimpun lihasta, joka screeniin törmääjälle aiheuttaa pahan olon. 116-kiloisen lihaskimpun lempinimi yliopistossa oli kuulemma Graniitti.

­ Ei ole muuta tapaa pelata kuin kovaa.

Namikan valmentajan Mika Turusen kanssa Assie on ehtinyt puhua vain lyhyesti. Eilen mies harjoitteli ensimmäisen kerran joukkueen kanssa.

­ Hän odottaa minun olevan joukkueen lihas, Assie kuvasi valmentajan toiveita.

Assie uskoo koripallon muuttuvan koko ajan kovemmaksi ja urheilullisemmaksi.

­ Se on kuin viidakko, vahvin jää henkiin.

Täydellisesti uusiutuneen Namikan hitsautuminen yhteen vie Assien mukaan aikaa. Ratkaisevaa on hänen mielestään kaikkien asenne sekä kyky kommunikoida ja pelata yhteen.

URHEILUJARGONIN OHESSA Assie pohti ensimmäistä pelireissuaan Euroopassa tasapainoisesti ja avoimesti. 3-vuotiaana perheensä mukana Ranskasta Norsunluurannikolle ja sieltä 13-vuotiaana Yhdysvaltoihin muuttanut pelaaja on ehtinyt tottua erilaisiin kulttuureihin. Suomesta hänellä ei kuitenkaan ollut mitään tietoa, ei edes koripallosta.

Viisumisähläyksen taustalla on Assien agentti, joka joutuu maksamaan uudet lentoliput. Kahden passin miehenä kaupitellulla Assiella on vain green card ja Yhdysvaltojen passi vasta toiveissa.

Assieta Helsinki­Vantaalta käännytys ja uusi matka New Yorkiin eivät tunnu rasittaneen.

­ Olin tietysti pettynyt, kun piti lentää takaisin, mutta kotona hoidin viisumiasian kuntoon. Se tuntui kuin olisin saanut taas uuden elämän, Assie väritti.

Joukkuetovereistaan Assie ehti tavata Michael Cuffeen lentokoneessa ensimmäisellä tulomatkalla, muut pelaajat olivat tuntemattomia.

­ En voi ennustaa tulevaisuutta, menen askeleen kerrallaan. Olen kiinnostunut vain tästä joukkueesta tällä hetkellä, Assie hautasi puheet Suomesta vain ponnahduslautana muihin liigoihin.

TALOUSTIETEITÄ Western Connecticut Statessa opiskellut Assie näytti urheilutalon juoksuradalla, että nopeus on edelleen voimaa. Lentävällä 20 metrillä mies oli ajallaan 2,17 Namikan paras. Loikkatestissä sija oli sama

312 seisovilta jaloilta kantaneella hypyllä.

Paikaltaan kiihdytetyllä 20 metrillä 2,82 kellottanut kämppäkaveri Michael Cuffee juoksi ohi.

Namikan nopeus ja loikkatestejä urheilutalossa vetänyt fysiikkavalmentaja Risto Kangas ei joutunut murehtimaan ulkomaalaisten testituloksia kirjatessaan.

­ Kaikki ovat urheilijoita.

­ Ykkösviisikko ei ole koskaan ollut näin nopea, Kangas luki papereistaan.

Vain takareitensä lievästi revähdyttänyt pelintekijä Lucious Wagner on vielä kirjoittamaton kortti, sillä hän seurasi testejä siviilit päällä.

Pallon kanssa Wagner on ehtinyt vakuuttaa. Valmentaja Turusen mukaan Wagner on nopeampi, pitempi ja parempi kuin viime kauden playmaker Chanan Colman.

NAMIKAN keskushyökkääjäksi tulossa oleva Alioune Beye on vielä suorittamassa kahta rästitenttiään yliopistossaan Montana Statessa.

Valmentaja Mika Turunen uskoo näkevänsä myös 211-senttisen sentterin Lappeenrannassa, vaikka koripallomaailmassa mikään ei ole varmaa ennen kuin pelaaja seisoo kentällä.

Kymmenen miljoonan asukkaan Senegalille on tärkeätä, että Yhdysvaltoihin lähetetyt opiskelijat myös valmistuvat. Beyen viimeinen apuraha on Turusen tietojen mukaan kiinni valmistumisesta. Mitään nopeaa ilmestymistä Turunen ei Beyeltä odota.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Urheilutalon pituushyppypaikalla pohjat ponnistanut Brice Assie oli eilen ensimmäistä kertaa Namikan harjoituksissa. Takareittä potenut pelintekijä Lucious Wagner keskittyi mittamiehen hommiin.

Namikan amerikkalaiset

Pelinjohtaja Lucious Wagner, heittävä takamies Michael Cuffee, laitahyökkääjät Steve Smith ja Brice Assie. Sentteri Alioune Beye on suorittamassa rästitenttejä Yhdysvalloissa.

Kirjoittaja:
Vesa Salminen