Euroopan unionin aluetuki Etelä-Karjalalle romahtaa

* Kansallisen rahoituksen määrä on edelleen suuri kysymysmerkki.

EEVA SEDERHOLM

Etelä-Karjalaan tulee ensi rahoituskaudella selvästi nykyistä vähemmän EU:n aluekehitysrahaa kuin nyt. Euroopan aluekehitysrahastolta EAKR:ltä on luvassa maakuntaan suoraan vain 15 miljoonaa euroa kaudelle 2007-2013, kun edellisellä kaudella tukea tuli vielä yli 34 miljoonaa.

Tulevalla kaudella tuki menee entistä enemmän suoraan yrityksille. Niiden on määrä tehdä Etelä-Karjalasta entistä kilpailukykyisempiä ja luoda työpaikkoja.

Kuluvan kauden Tavoite 2

-alueohjelmalla on vielä rahoitettu monenlaisia asioita aina Lappeenrannan hiekkalinnasta taidekoulun kautta Ylämaan kiviosaamisen parantamiseen asti.

Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Timo Puttonen toivoo, että muualta EU:sta saatavat tuet korvaavat EAKR:n tuen menetystä.

– Meidän kannaltamme on hyvä, että naapuruusohjelmaan on tulossa enemmän rahaa kuin tällä kaudella, Puttonen ennakoi.

Alustavien laskelmien mukaan ohjelman kautta Etelä-Karjalaan tulee 35-40 miljoonaa euroa EU-rahaa, mikä olisi noin 10 miljoonaa edelliskautta enemmän.

Vuodenvaihteessa alkavan uuden kauden rahoituskuviot ovat edelleen hyvin epävarmoja. Naapuruusohjelmaa valmisteleva Etelä-Karjalan liiton pääsihteeri Markus Hulkkonen tuskailee tuen määrästä kysyttäessä, että ”kun meillekin joku kertoisi”. Ohjelman rahoitus kun on vielä Euroopan komission käsiteltävänä.

Aluekehitysrahoista sen sijaan on jo EU-tason päätös. Maakunnissa odotetaan jännittyneinä, milloin kotimaan ministerit pääsevät sopuun siitä, kuinka suurella osuudella valtio rahoittaa kilpailukyky- ja työllisyysohjelmaa.

– Sen kun tietäisi, Etelä-Karjalan liiton kehittämisjohtaja Susanna Kaskinen huokaa.

Eduskunta päättää asiasta hyväksyessään ensi vuoden talousarvion. EU vaatimusten mukaan kansallisen rahoituksen on katettava vähintään puolet aluetukea saavan ohjelman kuluista. Valtiovarainministeriön ajatus kuitenkin on, että valtion sijasta kunnat voisivat osallistua entistä enemmän ohjelmien rahoitukseen.

Etelä-Suomen valmistelutyöryhmässä mukana ollut Kaskinen tyrmää ajatuksen.

– Yritämme vielä vaikuttaa ministeriöihin. Eivät ne voi näin päättää, mihin kunnat rahansa käyttävät, hän sanoo.

Maakuntaliitot luovuttivat torstaina EAKR-ohjelmien luonnokset niitä hallinnoivalle sisäasiainministeriölle. Eduskunnan on määrä hyväksyä ne loka-marraskuun vaihteessa, minkä jälkeen ohjelmat menevät vielä komission hyväksyttäviksi.

MAAKUNTA sivu 6

Kirjoittaja:
Eeva Sederholm