Erikoisrajajääkäreiden haku Imatralle alkaa jo tänä syksynä

MATTI VEIJALAINENIMATRA. Rajavartiolaitos ryhtyy rekrytoimaan varusmiehiä er

MATTI VEIJALAINEN

IMATRA. Rajavartiolaitos ryhtyy rekrytoimaan varusmiehiä erikoisrajajääkärikoulutukseen. Haku ensimmäiseen erikoisjoukkoerään alkaa syksyn kutsuntojen yhteydessä ympäri maata.

Erikoisjääkärikoulutuksen aloittaminen on viimeisimmän puolustuspoliittisen selonteon linjauksia. Rajavartiolaitos alkaa kouluttaa erikoisjääkäreitä, jotka hallitsevat perinteisten rajaturvallisuustehtävien lisäksi myös vaativat tiedustelu- ja iskuosasto-operaatiot.

– Koulutettavien joukkojen määrä pienenee, mutta samalla laatu kovenee, raja- ja merivartiokoulun Imatran koulutuskeskuksen päällikkö majuri Arno Pihkala toteaa.

ERIKOISJÄÄKÄRIT koulutetaan rajakoulun Imatran yksikössä. Palvelukseen otetaan vuosittain yksi varusmieserä. Ensimmäinen erä aloittaa opiskelun ensi kesänä. Koulupaikat oin varattu noin sadalle varusmiehelle, jotka valikoituvat pääsykokeiden kautta. Kokeiden sisältö on läheistä sukua Utin laskuvarjojääkärien valintatesteille. Se tarkoittaa, että rapakuntoisten ei kannata Immolaan yrittää.

Immolan rajajääkärikomppanian nykyisen koulutushenkilöstön vahvuus on 17. Erikoisjääkärikoulutus avaa muutaman uuden vakanssin. Uutta on, että erikoisjääkäreistä reserviupseereiksi ylenevien ei tarvitse kiertää Haminan kautta. Immola aikoo jatkossa kouluttaa reserviupseerinsa itse.

PUITTEET saadaan Arno Pihkalan mukaan Immolassa parahiksi hyvään kuntoon. Rajajääkärikomppanian rakennuksen peruskorjaus alkaa vuonna 2008.

Erikoisjääkärikoulutus tulee edellyttämään Immolassa myös muuta erikoisrakentamista. Ampumaradalle on tehtävä paikat asutuskeskustaistelujen harjoitusammuntoja varten, ja myös laskeutumistorni köysi- ja muuta vastaavaa koulutusta varten tarvitaan.

Imatran erikoistuessa erikoisjääkärikoulutukseen rajan perinteinen sissikoulutus jää jatkumaan Onttolassa Pohjois-Karjalassa ja Ivalossa Lapissa.

SIVU 6

MATTI VEIJALAINEN

Kuvateksti

Alikersantti Henri Hovi kokeili kymmenen kilon rinkkaa, jollainen selässään erikoisjääkäriehdokkaat pannaan pääsykokeissa juoksutestiin.

Kirjoittaja:
Matti Veijalainen