Hiitolanjoen virkistyspolku tallautuu huimaa vauhtia

Tämän vuoden heinäkuun loppuun mennessä vieraskirjan mukaan 1 769 kävijää. Ongelmana on ollut roskaaminen.

PÄIVI VENTO

RAUTJÄRVI. Hiitolanjoen maisemahistoriallinen virkistyspolku on osoittanut tarpeellisuutensa. Vieraskirja kertoo tänä vuonna heinäkuun loppuun mennessä kävijöitä olleen jo 1 769 henkeä, viime vuonna kävijöitä oli yhteensä 2 755.

– Nämä eivät ole absoluuttisia lukuja, sillä läheskään kaikki eivät kirjaa käyntiään. Yleensä paikalliset, usein paikalla piipahtavat henkilöt eivät viitsi kirjoittaa vieraskirjaan. Yleinen arvio on, että kolmasosa, korkeintaan puolet kirjoittaa nimensä, kertoo Hanna Ollikainen Etelä-Karjalan virkistyssäätiöstä.

Hiitolanjoella on toinenkin vieraskirja, kunnan kirja Ritakoskella lähtöpaikalla opastaulun laatikossa, eivätkä sen listat sisälly Ollikaisen tekemiin laskelmiin.

Maisemapolku on löydetty myös yhdistyksissä, eläkeläis- ja ammattijärjestöissä, koululuokkiakin paikalla on käynyt.

ROSKAAMINEN on polulla ja varsinkin grillipaikalla jonkinlainen ongelma. ”Paljon roskajätettä, edelliset kulkijat sotkeneet. Siivosimme paikat,” kertoo yksi vieraskirjan viesteistä.

– Nuotiokatoksella ei ole roska-astiaa, koska suuntaus retkeilykohteissa on nykyisin, että retkeilijät velvoitetaan kantamaan tyhjät eväspaperit, juomapullot järjestetyn jätehuollon piiriin. Jäteastia löytyy Ritakosken parkkipaikalta, Ollikainen opastaa.

Hän toteaa, että ohjeet jätteiden käsittelystä on grillikatoksessa, mutta roskia on löydetty jopa tuhka-astiaan piilotettuna.

– Biojätteet voi pudottaa käymälään, paperit voi tietenkin polttaa, joten kovin paljon kannettavaa ei yleensä jää. Tyhjät olutpullot lienevät kaikkein painavimmat.

Toinen, mihin alueen omistaja eli virkistysaluesäätiö toivoisi napakampaa otetta, on vapaaehtoisen polttopuumaksun maksaminen. Se käy helposti kännykällä lähettämällä tekstiviesti. Summa on kaksi euroa. Ohjeet löytyvät tästäkin asiasta grilliltä.

– Hiitolanjoelta maksuja kertyy yllättävän vähän, vain prosentti kävijöistä haluaa osallistua alueen huoltokustannuksiin. Mikäli edes kymmenen prosenttia antaisi roponsa, sillä olisi suuri merkitys huollon tason jatkuvuudelle, Hanna Ollikainen vetoaa.

PÄIVI VENTO

Kuvateksti

Hiitolanjoen grillipaikka on muodostunut suosituksi retkeilykohteeksi.

Kirjoittaja:
Päivi Vento