Hiitolanjoki kuhisee lohenpoikasia

ILKKA POHJALAINENHIITOLANJOEN koskilla tehdyissä sähkökoekalastuksissa on lö

ILKKA POHJALAINEN

HIITOLANJOEN koskilla tehdyissä sähkökoekalastuksissa on löydetty suuria Laatokan järvilohen poikastiheyksiä sekä Suomen että Venäjän puolella.

Kaakkois-Suomen TE-keskuksen mukaan Suomen-puoleisesta Kangaskoskesta Rautjärvellä löytyi sateessa tehdyssä koekalastuksessa pieneltä alueelta kymmenen lohenpoikasta, joista yhdeksän oli ns. nollikasta eli viime keväänä kuoriutuneita ja yksi puolentoista vuoden ikäinen poikanen.

Venäjän puolella Hiitolanjoessa on kaikkiaan seitsemän koskea. Suomalaiset tekivät viikolla 35 sähkökalastuksia Kallio-, Syrjä- ja Sahakoskella.

SUURIMMAT tiheydet löytyivät Syrjäkoskesta. Vaikka koekalastusta vaikeutti jonkin verran illan hämäryys, löytyi kahdelta koealalta noin 130 neliöltä kaikkiaan 64 lohenpoikasta.

Joukossa oli kolme yksivuotista muiden ollessa nollikkaita. Yleensä sähkökoekalastuksessa saadaan saaliiksi vain noin kolmasosa koskessa kasvavista jalokalojen poikasista. Kokonaistiheyden voidaan siten laskea olleen puolitoista poikasta koskineliömetriä kohden.

Syrjäkosken lohenpoikasmäärä oli niin korkea, että TE-keskuksen missään aiemmassa koekalastuksissa ei ole tavattu näin suuria poikastiheyksiä.

Myös Kalliokosken poikasmäärät olivat korkeita, noin yksi poikanen neliömetrillä. Siellä taimenia saaliskaloista oli noin kolmasosa ja sen osuus olikin selvästi suurempi kuin Syrjäkoskessa.

Sahakosken poikastiheydet olivat edellisiä alhaisempia. Tämä selittynee sillä, että salakalastuspaine taajaman läheisyydessä sijaitsevalla koskella on selvästi suurempi kuin kaukana asutuksesta olevilla Syrjä- ja Kalliokoskella.

KORKEAT poikastiheydet ovat tutkijoiden mukaan seurausta onnistuneesta kutunoususta syksyllä 2005. Joessa oli tuolloin runsaasti vettä, mikä varmaan on lisännyt kalojen nousuhalukkuutta.

Onnistunut lohien luontainen lisääntyminen tarjoaa erinomaisen pohjan kehittää Hiitolanjokea Suomen ja Venäjän yhteisenä lohijokena.

Poikastuotanto tulisi vielä huomattavasti lisääntymään, mikäli Suomen voimalaitosten yläpuolella oleva koskiala, 2,75 hehtaaria, saataisiin kalateiden ja kunnostusten avulla Laatokan järvilohen lisääntymisalueiksi.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen