Hiljaisen työn tekijät

• Jos liikuntahallin, kuntosalin ja jäähallin huoltotyöntekijät jättäisivät työnsä tekemättä, ei urheilusta tulisi mitään. Ei ainakaan kauan.

ANNI KAKKOLA

Jäähallissa on kylmä. Liikuntapaikan hoitaja Mikko Nyrkkö saa onneksi lämmitellä kopissaan tietokoneen äärellä. Kun taitoluistelijat saavat harjoituksensa loppuun, Nyrkkö ajaa jään läpi jäänhoitokoneella. Piruetit ja muut kuviot tekevät reikiä jäähän. Ne Nyrkkö paikkaa märällä lumella, ja seuraava porukka voi tulla taas jäälle.

Lappeenrannan jäähallin liikuntapaikan hoitajan tehtäviä ei sovi jättää tekemättä. Samoin kuin ei urheilutalon ja uimahallin laitosmiehen Simo Käkelän tai kuntosalilaitteiden huoltajan Antti Lensunkaan. Miehet tekevät hiljaista työtä, jonka tärkeyden huomaa usein vasta, kun se jää tekemättä.

Jäänajo on Mikko Nyrkön ja hallin muiden työntekijöiden tehtävistä tärkein.

Talvella liigaotteluiden aikaan ajoja tulee 150–170 kappaletta viikossa, kun molemmat hallit ovat käytössä.

Ennen peliä Nyrkkö tarkistaa, että kaukalo on suurin piirtein kasassa ja kaikki kohdallaan. Myös valoista huolehtiminen kuuluu hänen tehtäviinsä.

Lisäksi kentän lämpötila lasketaan tietokoneelta normaalia alemmaksi, sillä suuri katsojamäärä nostaa hallin lämpötilaa.

Aina erätauolla Nyrkkö ajaa jään.

– Satakiloisten äijien alla jää menee aika muussiksi, Nyrkkö sanoo.

Pelin aikana Nyrkkö on vahdissa kentän laidalla siltä varalta, että jotain yllättävää tapahtuu. Jos suojalasi hajoaa, tilalle täytyy saada nopeasti uusi.

Ennen jää halkesi usein kaukalon laidasta, mutta nyt kaukalo on pultattu kiinni, joten se ei pääse heilumaan. Pari kertaa kaudessa jäältä täytyy pelin aikana raapata verta pois.

– Muuten me päästään aika helpolla. Jos homma menee hyvin, silloin meidän ei pidäkään näkyä.

Lappeenrannan uimahallin ja urheilutalon laitosmiehen Simo Käkelän pääaluetta on uimahallin altaiden kunnossapito. Uinti vedessä voisi olla epämiellyttävää, jos veden laatua ei tarkkailtaisi, venttiilejä vaihdettaisi tai suodattimia puhdistettaisi.

Vesinäytteillä Käkelä tarkistaa, että veden ph-arvo on kohdallaan ja vedessä on riittävästi klooria. Hän ottaa uima-altaan vedestä näytteen teknisissä tiloissa altaiden alapuolella ja tarkistaa, että tietokoneella näkyvät tiedot pitävät paikkansa.

Parin viikon välein Käkelä täyttää kemikaalikanisterit ja puhdistaa hiekkasuodattimen. Lisäksi hän tuuraa uimavalvojaa tämän tauoilla.

Urheilutalon puolella Käkelä huoltaa punttisalilaitteita ja korjaa urheiluvälineitä. Talolla järjestetään lähinnä koripallo-otteluita, joissa laitosmiehen rooli on tärkeä. Muuten matsista ei tulisi mitään.

Käkelä laittaa pelikellot päälle, nostaa korit ja pistää hyökkäysaikataulut korien päälle. Lisäksi hänelle saattaa ilmaantua vahtimestarin hommia, kuten ovien aukomista ja tavaroiden hakemista.

– Pelin aikana kattelen peliä ja toivon, ettei mitään hajoa, Käkelä sanoo.

Kerran pelikellot ottivat häiriötä televisioryhmän laitteista ja peli viivästyi hieman. Käkelällä itsellään on ollut hyvä tuuri, sillä matsien aikana ei ole sattunut mitään suurempaa.

Kuntosalilaitteiden huolto on Antti Lensun mielestä hyvin näkymätöntä.

Lappeenrannan Kuntokeskus Platinumissa työskentelevä Lensu huoltaa laitteita viikossa yhteensä noin tunnin verran ja pyrkii tekemään sen hiljaiseen aikaan.

Työ on kuitenkin välttämätöntä, jotta asiakkaat voivat treenata huoletta kunnollisilla laitteilla.

Lensu kiinnostui laitteiden huoltamisesta oman harrastuksensa kautta. Hän on käynyt salilla jo viidentoista vuoden ajan, ja huomasi treenauksen lomassa silloin tällöin, että laitteessa on jotain vikaa.

Omatoiminen mies marssi hakemaan työkaluja ja laittoi laitteen kuntoon. Vuosi sitten häntä pyydettiin salin vakituiseksi laitehuoltajaksi. Viikonloppuisin Lensu ajaa taksia.

Se, että Lensu käyttää itse laitteita, helpottaa vikojen huomaamista ja nimenomaan niiden ennaltaehkäisyä. Muutoin hän saattaisi huomata vian vasta sitten, kun laite todella on rikki.

Asiakkaat myös tuntevat viisi kertaa viikossa salilla treenaavan Lensun ja tulevat itse sanomaan, kun laitteessa on vikaa. Työstään pitävä laitehuoltaja korjaa vian usein saman tien.

– Tämä menee tässä treenauksen yhteydessä, Lensu hymyilee.

Kuntosalin kaikki laitteet vaativat huoltoa, mutta eniten sitä tarvitsevat aerobiset laitteet, kuten juoksumatot, crosstrainerit ja kuntopyörät.

Viat tulevat täysin tavallisesta käytöstä ja normaalista kulumisesta. Asiakkaat aiheuttavat hyvin harvoin vikoja väärällä treenaustekniikalla. Ennemmin itse kuntoilija menee huonoon kuntoon, kuin laite hajoaa.

– Nykyajan laitteet ovat niin hyviä, että ne kestävät isommankin miehen oikean käytön.

MINNA RAITAVUO

ANNI KAKKOLA

Kuvatekstit

Mikko Nyrkkö ajaa jäänhoitokoneella jään kuntoon aina harjoitusten välissä.

Junioreiden jälkeen on vain vähän lunta pinnassa, isot miehet saavat jään muussiksi.

Simo Käkelä työskentelee yleensä teknisissä tiloissa uimahallin alapuolella.

Allasosastolle hän menee lähinnä tuuraamaan uimavalvojaa.

Antti Lensu korjaa kuntosalilaitteita. Viat hän huomaa usein treenauksen lomassa.

Kirjoittaja:
Anni Kakkola