Lappeenrantalaiset juhlivat Kauppakatua ja Sataman valoja

Remonteeratun Kauppakadun avajaiset saivat lappeenrantalaiset liikkeelle. Ja kun juhlat kerran alkoivat, ne jatkuivat pitkälle yöhön satamassa uuden Sataman valot -tapahtuman merkeissä.

KAISA JUNTUNEN

LAPPEENRANTA. Lappeenrantalaisia saapui sankka joukko remontoidun Kauppakadun avajaisiin perjantaina. Kaupunginjohtaja Seppo Miettinen hyrisi tyytyväisyydestä kuten monet muutkin.

– Remontti on erittäin onnistunut. Tästä on hyvä jatkaa keskustan kehittämistä, Miettinen totesi.

Miettinen on ehtinyt testata uudistettua Kauppakadun pätkää sekä jalkamiehenä että autonratissa ja kumpikin kokemus on ollut myönteinen.

– Jatkossa on mahdollista sulkea katu autoliikenteeltä kesäaikaan yhdellä liikennemerkillä, hän huomautti.

Kauppakadun rakennuskannasta Miettisellä on selkeä näkemys: Wolkoffin talo on upea ja Tasihinin talosta tulee erinomainen, mutta Hinkkasen taloa on turha ryhtyä remontoimaan.

– Hinkkasen talon paikalle pitäisi rakentaa jotakin uutta ja kaunista ympäristöön sopivaa, Miettinen linjasi.

Kauppakatua kulkiessaan kaupunginjohtajan silmä lepää etenkin Raatihuoneessa.

– Raatihuone tulee nyt paremmin esille, kun se on kuin kaivettu ylös montusta.

KAUPPAKADUN juhlallisuuksiin kuului historiallinen kulkue, jossa katua kulkivat niin hakkapeliitat kuin tsaari ja kenraali Suvorovkin. Viime vuosisadalle siirryttäessä ohi vilahtivat muun muassa kylpylaitoksen väki, evakot ja teatterilaiset. Tältä vuosituhannelta mukaan olivat päässeet esimerkiksi Namikan edustajat.

Monet kulkueessa esiintyneet hahmot jäivät hauskuuttamaan kansaa kadulle. Kylpylaitoksen hienot leidit jakoivat ruusuhoitoa ja terveysjuomaa halukkaille.

– Tämä juoma auttaa erilaisissa taudinkohtauksissa kuten hysteriiassa ja säillöstyksessä, frouvat mainostivat.

Rebecca von Roseniksi esittäytynyt kaunis rouva kapsahti muitta mutkitta ohi kävelleen rakuunan kaulaan.

– Tällaista se on seurapiirielämä, rouva keikisteli.

1600-luvun Hakkapeliitaksi sonnustautunut 18-vuotias Miika Sibelius katseli uudistunutta Kauppakatua hyvillä mielin, joskin nuorukainen elätteli ajatusta kävelykadusta.

– Hyvä, kun katu on nyt Euroopan tyyliin. Tuohon tulee varmasti terasseja kadulle, Sibelius haaveili.

Ikänsä Lappeenrannassa asunut eläkerouva Eila Kokkola on nähnyt Kauppakadun monet vaiheet. Nykyistä katua hän pitää siistiytyneenä ja kauniina, mutta epäkäytännöllisenä liikuntarajoitteisille.

– Jos pitää kulkea pyörätuolin kanssa noilla rosoisilla kivetyksillä, niin se on vaikeaa, hän huomautti.

ILLAN EDETESSÄ kansa valui Kauppakatua alas kohti Satamaa. Siellä järjestettiin kaupungin historian ensimmäinen Sataman valot -tapahtuma. Hieno tunnelma syntyi, kun katuvalot sammuivat ja niille tekivät tilaa soihdut, kynttilät ja värivalot.

Satamatorin lavalla esiintyi kolme kuoroa ja harvoin on sataman konserteilla yhtä suuri yleisö. Tori oli kansaa mustanaan, kun Teekkarilaulajat, Sound of Faith ja Resonanssin lauluryhmä kiipesivät lavalle.

Valojuhla toteutettiin nopealla aikataululla, pienellä porukalla ja vain 3 900 euron budjetilla. Ensi vuonna tapahtumaa on tarkoitus laajentaa. Järjestäjien tavoitteena on, että se yltää Halkosaaresta aina Hiekkalinnaan asti. Suunnitelmissa on, että myös paikalliset käsityöläiset tulevat näkyvästi juhlaan mukaan.

Valotapahtumaan alkuillasta tulleita ihmisiä harmitti, kun puisto ei näyttänyt juuri tavallista kummemmalta. Valot pääsivät oikeuksiinsa vasta myöhemmin illan pimennyttyä. Tapahtuma aiotaankin järjestää vastaisuudessa myöhemmin syksyllä. Nyt kaupunki halusi tapahtuman EU-ulkoministerikokouksen yhteyteen.

KAISA JUNTUNEN

Kuvatekstit

Rebecca von Roseniksi esittäytynyt 1800-luvun seurapiirirouva oli ihastuksissaan tavatessaan tutun rakuunan Juha Lappalaisen Kauppakadun avajaisissa.

Ensimmäistä kertaa järjestetty Sataman valot -tapahtuma keräsi sataman täyteen kansaa.

Kirjoittaja:
Kaisa Juntunen