Viimeinen juna karkasi Taavetissa yön pimeyteen

Matkustajaliikenne Taavetin asemalla loppui myöhään lauantaina. Viimeiseksi jääneellä junalla saapui ja lähti vielä muutamia matkustajia.

MATTI RIIHELÄ

LUUMÄKI. Kiskot eivät enää kolkkaa iloisesti luumäkeläisille. Matkustajajunat kiitävät meluten ohi Taavetin perinteisen asemapaikan. Viimeinen juna seisahtui lauantai-iltana noin kello 22.

Asemalaiturille junasta laskeutui muutama matkustaja, joille VR:n päätös lopettaa matkustajaliikenne Taavetista on ollut suuren harmin aihe. Asemalla vastassa oli puolensataa junaliikenteen loppumista surrutta.

Viimeisen InterCity-junan takavalot katosivat nopeassa tahdissa yön pimeyteen.

Junasta laiturille jäi muun muassa Taavetissa asuva entinen rautatieläinen Pentti Sani. Hän oli matkustanut varta vasten kuuden bussilla Kouvolaan, jotta saattoi nousta siellä viimeiseen kotitaajamassa pysähtyvään junaan.

Sanin kanssa samassa vaunussa oli matkusti niinikään taavettilainen Jussi Korhonen. Hän teki junalla aiemmin viikolla pitemmänkin reissun, ja päätti vielä ajaa historiallisella junalla, jotta jäisi lippu talteen jälkipolville.

KAVERUKSET Pentti Sani ja Jussi Korhonen ovat molemmat kovin pahoillaan junaliikenteen loppumisesta.

­ Tämä on vihon viimeinen homma ja harmin paikka, totesi aikanaan lähes neljä vuosikymmentä rautateitä palvellut Sani.

­ Kun kaksi junaa suuntaansa pysähtyi, sillä nippa nappa pärjäsi. Mutta nyt se on kokonaan loppu.

­ Molemmat poikani perheineen asuvat Helsingissä, ja mielellään olisin junaa käyttänyt. Korvaavista bussiyhteyksistä Kouvolaan ei minulla ole mitään hajua.

­ Oma autokin on, mutta junalla pitemmät reissut on ollut paljon helpompi tehdä.

­ Kyllä tässä maakunnalle tehdään kovasti harmia, kun tällainen tapahtui, valitteli Pentti Sani.

LUUMÄKELÄISILLE matkustajajunaliikenteen loppuminen on rankka juttu. VR:n ratkaisua ovat paheksuneet nekin, jotka matkustavat junalla harvemmin sekä sellaiset, joiden ystävät ja läheiset käyttävät junaa.

Nyt junista ei Taavetissa ole muuta ”iloa” kuin hirvittävä vihellys, joka syntyy, kun ne pyyhkivät suurella vauhdilla taajaman läpi.

Muuan eläkeläisrouva kertoi käyttäneensä junayhteyttä Lahden suuntaan noin kerran viikossa. Lahdessa asuvat hänen iäkkäät vanhempansa, joita tytär käy silloin tällöin hoitamassa.

Vastaisuudessa matka Lahteen on paljon

vaivalloisempi, ajallisesti pitempi ja kalliimpi.

BUSSILLA pääsee kyllä Kouvolaan ja siitä voi astua junaan. Bussilla pääsee myös Kouvolasta takaisin Taavettiin, mutta ne aikataulut, ne eivät oikein osu kohdalleen. Vaihtoja tulee ja odotusta asemilla. Kouvolan Matkahuollossa ei vielä osattu kertoa mahdollisista uusista aikatauluista tai vuoroista Taavetin suuntaan.

Lahteen Taavetista ehti junalla tunnissa.

Bussimatka Kouvolaan kestää noin kolme varttia.

Jos Kouvolassa haluaa nousta esimerkiksi siihen aamujunaan, joka tähän asti pysähtyi Taavetissa yhdeksältä, on bussin kanssa lähdettävä Taavetista liikkeelle jo kello seitsemältä.

­ Minä sain eläkeläisenä junassa 50 prosentin alennuksen, kun matkustin Lahteen. Jos ajan bussilla vain Kouvolaan asti, en alennusta saa, koska matka on alle 80 kilometriä, valitteli eläkeläisrouva.

MATTI RIIHELÄ

Kuvateksti

Viimeinen Taavetissa pysähtynyt juna laski asemalaiturille Jussi Korhosen ja Pentti Sanin sekä muutaman muunkin matkustajan.

Bussiyhteydet Taavetin ja Kouvolan välillä

Taavetti-Kouvola:

07.00-07.50 M-P

08.50-09.40 L

11.05-11.55 M-P

13.05-13.45 M-S

14.20-15.05 M-P

16.00-16.50 M-P

18.00-18.45 M-S

20.40-21.25 M-P, SS

Kouvola-Taavetti

08.00-08.45 M-P

11.10-11.55 M-S

13.35-14.25 L

15.45-16.30 M-L, SS

18.35-19.15 M-P

20.50-21.30 M-S

23.05-23.45 M-P

Lähde: Matkahuollon aikataulut

Kirjoittaja:
Matti Riihelä