Simpeleläinen Vankkapuu ryhtyi Stora Enson kumppaniksi

MATTI SAARELAJOUTSENO. Saha on soinut Joutsenon Honkalahdessa jo sata vuotta

MATTI SAARELA

JOUTSENO. Saha on soinut Joutsenon Honkalahdessa jo sata vuotta. Juhlan kunniaksi valmistetussa multimediaesityksessä kertoja sanoo uskovansa, että puuta sahataan siellä vielä 100 vuoden kuluttuakin.

Myös tehdaspäällikkö Tuomo Hartikainen on optimisti. Puu on ekologisesti erinomainen tuote. Kasvava puu on sitonut itseensä hiiltä ilmakehästä ja rakennuksissa, sisutuselementeissä ja huonekaluissa tämä hiili myös pysyy tallessa jopa vuosisatoja.

Kaiken lisäksi saha on myös luontoystävällinen tuotantolaitos. Hartikaisen mukaan se tuottaa itse kaiken tarvitsemansa lämpöenergian ja noin kolmanneksen sähköenergiastakin uusiutuvilla biopolttoaineilla.

STORA ENSON omistuksessa Honkalahden sahasta on tullut osa maailmanlaajuista yritystä. Keskiviikkona sahan johto kertoi, että se on aloittanut yhteistyön simpeleläisen pk-yrityksen, Vankkapuun kanssa.

Vankkapuu ryhtyy valmistamaan Honkalahden sahan sahatavarasta mittatilaustyönä asiakkailleen puuosia. Hartikaisen mukaan näin suureen joustavuuteen ei suurten volyymien saha itse pysty.

Vankkapuun teollisuushalli rakennetaan sahan välittömään läheisyyteen. Itse asiassa se nousee samalle tehdasalueelle. Sahan toimittama sahatavara voidaan siirtää Vankkapuun jatkojalostukseen trukeilla ilman välilastauksia ja kuljetuksia.

VANKKAPUUN ja Stora Enson liitto syntyi klassisen kaavan mukaan: Stora Enso Timber kosi ja Vankkapuu sanoi tahdon puolen vuoden huolellisen harkinnan jälkeen.

Vankkapuun markkinointipäällikön Mikko Vanhatalon mukaan yhteistyö Stora Enson kanssa lähti siitä, että Vankkapuu on Puumerkin asiakas.

– Sitä kautta tuli Puumerkin puolelta yhteydenotto. He kysyivät meiltä, kiinnostaisiko tällainen homma. Me puntaroimme asiaa yli puoli vuotta. Katsoimme sitä jokaiselta kantilta, Vanhatalo kertoo.

Yhteisymmärrys ja yhteistyösopimus syntyivät tämän harkinnan jälkeen.

– Meillä oli sikäli hyvä tilanne, että yhtiön talous on kunnossa. Meillä on mahdollisuus investoida tänne, Vanhatalo jatkaa.

RAKENNUSPUUTA tarvitaan ennen muuta pientalorakentamisessa, josta on tullut myös teollista toimintaan. Honkalahden sahan suuria asiakkaita ovat muun muassa talopaketteja tekevät talotehtaat.

Puumerkki Oy:n toimipistepäällikkö Reijo Raja uskoo, että kysyntää kasvattaa jatkossa myös aluerakentaminen. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulle suunnitellaan uusia puutaloalueita.

– Talotehtaat kilpailevat laadulla, johon kuuluu toimitettavien osien mittatarkkuus. Myös rakennusliikkeet haluavat entistä joustetumpia ja nopeampia toimituksia, Raja sanoo.

Raja on varma, että yksilölliset mittatilaustyönä tehtävät puutuotteet ovat myös tulevaisuuden volyymituotteita.

– Vankkapuun tuotannosta tullee vuositasolla meidän kannaltamme myös määrällisesti merkittävä asia, hän sanoo.

STORA ENSON kokonaan omistama Puumerkki Oy hoitaa yhtiön sahatavaran myyntiä Suomessa ja Baltian maissa. Tuotteiden välivarastointi on keskitetty Joutsenoon.

– Kaikki Stora Enson sahojen tuottamat jalosteet on varastoitu täällä jo kymmenen vuotta. Täällä on keskusvarasto, josta me jakelemme tavaran kaikille Puumerkin toimipisteille ja meidän tuotteidemme teollisille käyttäjille, Raja kertoo.

– Nyt me olemme laittaneet nämä varastointijärjestelmät uusiksi kevään ja kesän mittaan. Olemme rakentaneet Haukilahdentien varteen uudet varastot ja varastointijärjestelmät, jotka täyttävän uuden vuosituhannen vaatimukset, hän jatkaa.

PEKKA HÖLKKI

Kuvateksti

Honkalahden saha työllisti aikoinaan jopa tuhat sahuria. Nykyisin sahaaminen on pitkälle automatisoitu prosessi. Linjalla sattuneet häiriöt tiesivät kuitenkin Jouni Hotakaiselle kiireisiä hetkiä keskiviikkona puolen päivän aikaan.

Kirjoittaja:
Matti Saarela