Tarvetta on, tieto kortilla

LIISA KUKKOLALAPPEENRANTA. Venäjänkieliset maahanmuuttajat ovat Etelä-Karjal

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Venäjänkieliset maahanmuuttajat ovat Etelä-Karjalan kirjastoissa, niin kuin koko maassa, iso asiakaskunta.

Kirjastonhoitajat joutuvat kuitenkin hapuilemaan melko sokkoina hankkiessaan venäläistä nykykirjallisuutta. He eivät tiedä eivätkä saa juuri mistään tietoa, minkälaista kirjallisuutta Venäjällä tällä hetkellä kirjoitetaan, julkaistaan ja luetaan.

– Sellainen käsitys minulla on, että kirjallisuus Venäjällä on nousussa ja että dekkarikirjallisuus kukoistaa, mutta nimiä en osaisi kertoa. Ainoa paikka, josta jonkinlaista tietoa saa, on helsinkiläinen Russlania-kirjakauppa, Lappeenrannan kirjastotoimenjohtaja Eija Karjalainen sanoo.

Suomalaiset kustannusyhtiöt eivät juurikaan käännä venäläistä nykykirjallisuutta eivätkä venäläiset naisdekkaristit korista naistenlehtien kansia samalla tavalla kuin läntisten naapurimaiden Liza Marklund ja Karin Fossum.

Siksi Venäläisen kirjallisuuden viikon kirjailijavieraat Venäjältä olivat haluttuja tiedonlähteitä Lappeenrannan maakuntakirjastossa. Niin Lappeenrannassa kuin Imatrallakin vieraskielisten kirjojen hankkimisessa painopistettä on siiretty venäjänkielisiin kirjoihin, koska niiden tarve on suuri.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola