Kaikki haluavat Linnoituksen Yön paikallisille juurilleen

ANNE KOTIHARJULAPPEENRANTA. Lappeenrannan kulttuurilautakunta ei pysty lipeä

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan kulttuurilautakunta ei pysty lipeämään Linnoituksen Yön rahoittamisesta. Lautakunnan Hohto Oy:n kanssa tekemä sopimus kun jatkuu vielä ensi vuoden.

Lautakunta hyväksyi viime viikolla ponnen, jonka mukaan se ei enää rahoita Linnoituksen Yötä, ellei saa muita määrärahatoiveitaan kaupungin budjettiin.

Toimialajohtaja Heikki Timonen kertoo asiaa selvitetyn kaupungin lakimiesten avulla. Selvittämiseen patisti myös maanantai-iltana kokoontunut kaupunginhallitus.

– Lautakunta on hyväksynyt sopimuksen vuonna 2004. Tarjouspyyntö ja sopimus sitovat meitä vielä ensi vuoden nykyiseen tuottajaan. Tarjouskilpailun mukainen tuki tapahtumalle on 50 000 euroa, josta kulttuurilautakunta maksaa puolet.

– Lähtökohta on, että kaupunki vastaa sopimuksistaan. Ei sopimuksista noin vain irti pääse.

PÄÄTTÄJÄT HALUAVAT Linnoituksen Yön palaavan juurilleen ja nykyistä enemmän paikallisiin tekijöihin tukeutuvaksi.

– Käymme nyt sisällöstä tuottaja Mico Mansnerin kanssa perusteelliset neuvottelut, lupaa Timonen.

Kaupunginhallitus pyysi Raimo Paalasen (sd.) esityksestä selvityksen Linnoituksen Yön tulevaisuudesta ja kehittämissuunnitelmista.

Kaupunginhallitus toivoo pohdintaa siitä, onko Yö sellainen, millaista kaupunkilaiset odottavat.

– Nykyinen Linnoituksen Isäntä otti kantaa sisältöön. Ja kun ihmisten kanssa jutteli viimeisessä Yössä, aika moni kaipasi sen oikean perään. Alunperinhän oli sellainen Taiteiden yö -ajatus. Jokainen nyt näkee, ettei nykyisellä ole hirveän paljon tekemistä taiteen kanssa, ainakaan lappeenrantalaisen ja eteläkarjalaisen. Kehittämisen varaa on, katsoo Paalanen.

Paalanen kuitenkin vähän pelkää, että hyvä perusidea voi hukkua keskustelun aaltoihin.

– On pidettävä huoli siitä, että me ei hukata tätä Yötä kuten Humppien kanssa kävi.

Kulttuurilautakunnan uhkaus irtautua tapahtuman maksamisesta oli Paalasen mielestä ”vähän erikoinen”.

– Kyllä kulttuurilautakuntakin joutuu omiin sitoumuksiinsa vastaamaan.

HEIKKI TIMONEN huomauttaa, että Yön sisällön paikallistamiseen on mitä mainioimmat perusteet: voimassa olevan sopimuksen mukaan tapahtumassa pitää näkyä paikallinen kulttuuri.

– Kun tälle vuodelle sopimusta tarkennettiin, painotettiin entistä enemmän juuri näitä asioita. Kulttuuritoimijoita vain ei ole saatu halutulla tavalla mukaan.

Tuottaja Mico Mansnerkin on julkisuudessa valitellut, ettei yrityksistä huolimatta onnistunut saamaan paikallisia esiintyjiä mukaan.

Eteläkarjalainen omaleimaisuus on ollut haussa.

Timonen vakuuttaa, että kaupunki terästää otettaan sopimuksen hengen mukaisen Yön luonteen toteutumiseksi.

– Kaupunki ottaa nyt ohjaavamman otteen. Kulttuurijärjestöjä on saatava mukaan. Myös kaupungin instituutiot, kuten orkesteri ja museo, on saatava nekin paremmin näkyviin.

Timonen hieman ihmettelee, miksi kulttuuriväki ottaa hanakasti kantaa paikallisuuden näkymättömyyteen, mutteivät itse halua Yöhön osallistua.

VUODEN 2008 Linnoituksen Yön toteuttamistavan voi miettiä puhtaalta pöydältä.

– Mielestäni yhdellä toimijalla pitää olla vastuu. Otetaanko taas ulkopuolinen tuottaja vai voisiko tuottaja olla kaupunki?

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju