Technopolis sysäsi eteenpäin Vapaudenaukion suunnittelua

ANNE KOTIHARJULAPPEENRANTA. Technopolis Kareltekin kaksi toimistotaloa vievä

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Technopolis Kareltekin kaksi toimistotaloa vievät nyt eteenpäin jumittunutta Vapaudenaukion suunnittelua ja rakentamista. Kaupunki on vuosikausia yrittänyt laatia yleissuunnitelmaa ydinkeskustan viimeisestä vapaasta alueesta siinä onnistumatta.

Nyt pattitilanne ratkesi ikäänkuin itsestään. Vuosien varrella esitellyt erilaiset kokonaissuunnitelmat jäävät edelleen pölyttymään. Eikä nytkään ilmeisesti uutta laadita.

– Käytännössä taitaa käydä niin, että nyt ei tarkastella koko aukiota vaan se kaavamuutos koskee pelkästään Technopoliksen aluetta, arvelee tekninen johtaja Ensio Koikkalainen.

TECHNOPOLIKSEN kahden viisikerroksisen toimistotalon suunnitelma tuotiin julkisuuteen pari viikkoa sitten. Kaupunki on käynnistänyt juuri kaavamuutoksen Technopoliksen tarpeisiin. Rakentaminen alkaa suunnitelmien mukaan jo maaliskuussa.

– Koska näillä hankkeilla on niin kova kiire, se korttelialue kaavoitetaan erillisenä. Loppualue Vapaudenaukiosta jäänee odottamaan todellisia hankkeita, sanoo kaavoituspäällikkö Erkki Jouhki.

Jouhkin mielestä toimistotalot sopivat Lappeenkadun ja ja Paasikivenpuiston kulmaan. Jouhki huomauttaa, että aukiosta on laadittu kokonaisnäkemyksiäkin.

– Joitakin vuosia sitten tarkasteltiin Ison-Kristiinan ja kirjaston välistä aluetta, mutta kun kirjaston lähistön tulevaisuudesta ei päästy yksimielisyyteen, sitä ei haluttu viedä eteenpäin.

Ensio Koikkalainen toteaa, että alueelle jää rakentamatonta tilaa vielä tulevaisuuttakin varten.

– Joudumme me kuitenkin itsellemme luomaan sellaisen kokonaisvaltaisen käsityksen siitä, että mitä sille alueelle myöhemmin tapahtuu. Mielestäni kaupunki on varautunut siihen, että se jatkorakentaminen voisi olla kaupungin omaa julkista rakentamista vaikka kulttuuritalo tai kirjaston laajennus.

KOIKKALAINEN selvittää, että nyt tehtävää kaavamuutosta ohjaa valmisteilla olevan keskustan osayleiskaavan merkintä siitä, että Vapaudenaukio on keskustatoimintojen aluetta. Technopoliksen toimistotalot sopivat nekin keskustaan.

– Aikaisemmin vain tämän tyyppistä rakentamista ei Lappeenrannassa ole saatu ihan keskustaan.

Lappeenrannan Palvelukeskussäätiö on hakenut Vapaudenaukiolta jo useampaankin otteeseen tonttia.

– Hakemukset on tyrmätty, muun muassa koska aukio on täynnä rakennuslupien mukaisia pysäköintipaikkoja ja ne edellyttävät pysäköintilaitosta.

Technopoliksen talot tulevat itse asiassa kaupungin kaavaileman pysäköintilaitoksen paikalle. Nyt kaupunki käynnistää myös alustavan pysäköitilaitoksen suunnittelun.

– Kaupungin pitää rakentaa pysäköintilaitos aukion alle ennen aukion loppuosan käyttöä. Technopolis sijoittaa omat autopaikkansa maan alle. Teemme yhteisen suunnitelman pysäköintilaitoksesta.

KAUPUNKI RAKENTAA yhdessä Technopoliksen kanssa yhteisen rampin maanalaisille pysäköintipaikoille. Ramppi mitoitetaan niin, että sitä voi käyttää joskus tulevaisuudessa rakennettavan pysäköintilaitoksenkin tarpeisiin.

– Kaupunki tulee rahoittamaan sitä lisämitoitusta, mitä sisäänajoramppeihin joudutaan nyt rakentamaan.

Koikkalainen uskoo, että hyvää kaupunkikuvaa voi hakea myös nyt valitulla mallilla.

– Suunnitelmat ovat vasta alkuvaiheessa. Kaupunki pyrkii ohjaamaan suunnittelua niin, että siihen saadaan edustavat rakennukset.

Itse asiassa Technopolis on jo esitellyt kuvia rakennuksista. Kuvien perusteella yhtiö haluaa Koikkalaisen mukaan satsata kaupunkikuvaan.

– Jo se parantaa kaupunkikuvaa, että epämääräinen ja avoin aukio rajautuu nyt näillä uusilla rakennuksilla, jotka sulkevat aukion ja tekevät Lappeenkadun reunasta nykyistä kaupunkimaisemman.

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Vapaudenaukio täyttyy kohta yhdestä kulmasta.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju