Ulkoministeri Tuomiojan vieraat olivat tyytyväisiä

Tuomioja selvitti ulkoministerikokouksen tuloksia myös tavalliselle kansalle. Lappeenrannan Venäjä-yhteistyö sai kiitosta.

URPO LAANINEN

LAPPEENRANTA. Ulkoministerikokousta kaksi päivää johtanut Erkki Tuomioja jaksoi vielä selvitellä kansalle Oleksilla Lähi-Idän tilannetta, Iranin ydinohjelmaa ja Venäjä-yhteistyötä. Ne kaikki kiinnostivat suuresti satapäistä yleisöä kokouksen jälkeen.

Tuomioja kiitti lappeenrantalaisia kärsivällisyydestä kokouksen aikana.

Hänen mielestään Lappeenrannan kaupunki hoiti oman osuutensa suurenmoisella tavalla.

­ Vieraat lähtivät kotiin tyytyväisinä ja hyvillä mielin. He olivat erittäin tyytyväisiä kokouspaikkaan, järjestelyihin ja karjalaiseen vieraanvaraisuuteen. Tämä oli kaikin puolin onnistunut kokous.

Perjantai-illan risteily Saimaalla ja kanavalla oli loistelias.

Vaikka kiitoksissa on aina normaalia diplomaattista kohteliaisuutta, Tuomiojan mielestä vieraiden tyytyväisyys oli ihan aitoa.

­ Suomalainen avoimuus vaikutti osaltaan keskusteluilmapiiriin.

TUOMIOJA selvitti, että Linnoituksessa palattiin pitkälti alkuperäisen Gymnich-kokouksen henkeen ja ympäristöön. Ulkoministereillä oli kerrankin aikaa keskustella kolmesta tärkeästä asiasta perin pohjin.

Päätöksiä ei kokouksessa tehty, mutta Tuomiojan mielestä EU:n yhtenäinen näkemys asioista vankistui Lappeenrannassa.

­ Se on tärkein asia, ja toivottavasti kaikki pitävät siitä kiinni.

VENÄJÄ-ASIOISSA ulkoministeri Tuomioja hehkutti vierailleen ja myös kansainväliselle lehdistölle Lappeenrannan erinomaista esimerkkiä rajat ylittävästä yhteistyöstä.

­ Lappeenranta on paikka, jossa tuntee erityisen selvästi, kuinka positiivinen merkitys Venäjä-yhteistyöllä on kaupunkikuvaan ja henkeen.

MIKA STRANDÉN

Kuvateksti

Reino Paukkonen ihmetteli, mitä hyötyä isoista kokouksista on. Erkki Tuomiojan mielestä ulkoministerikokous jäi selvästi plussan puolelle.

Vieraat toivat myös rahaa kaupunkiin.

Kirjoittaja:
Urpo Laaninen