Williparkki Oy junailee pysäköintilaitokset

Lappeenrannan kaupunki perustaa pysäköintiosakeyhtiön. Yhtiö saa noin 3,3 miljoonan peruspotin lisäksi kaupungin pysäköintitulot. Yhtiö toimii kaupungin työkaluna keskustan pysäköintilaitosten toteuttamisessa.

ANNE KOTIHARJU

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan uusi pysäköintiosakeyhtiö, Williparkki Oy, aloittaa näillä näkymin toimintansa ensi vuoden alussa. Teknisen lautakunnan liikelaitosjaosto päätti keskiviikkoiltana esittää yhtiöittämisvalmistelujen jatkamista tekniselle lautakunnalle.

Williparkista tulee Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n tytäryhtiö, mutta käytännön työssä ja fyysisesti se sijoittuu teknisen toimen yhteyteen.

­ Keskustan kehittämiseen liittyy oleellisesti pysäköintilaitosten rakentaminen ja siihen me saamme nyt työvälineen, kuvailee tekninen johtaja Ensio Koikkalainen.

­ Yhtiö rakennuttaa ja toimii operaattorina. Kaupungin investointibudjetin kautta pysäköintilaitosten tekeminen on erittäin hankalaa ja hidastempoista. Osakeyhtiön on paljon joustavampi reagoimaan nyt liikkeellä oleviinkin hankkeisiin.

YHTIÖ SAA haltuunsa pysäköintimaksut, jotka ohjautuvat pysäköinnin kehittämiseen. Yhtiö voi ottaa rakennushankkeisiin myös lainaa. Nykyisen pysäköintiliikelaitoksen nettotuotto on ollut vuosittain 250 000-­300 000 euroa.

Yhtiö hoitaa ja kehittää myös maksullista kadunvarsi- ja aluepysäköintiä.

Nykyisen Lappeenrannan Pysäköinnin liiketoiminnan luovutushinta uudelle yhtiölle on yhteensä 3,32 miljoonaa euroa. Hinta koostuu kiinteistöosakeyhtiö Kauppatorin osakkeista (2,19 miljoonaa euroa), sekä kadunvarsien ja pysäköintialueiden automaattiliiketoiminnasta (1,14 miljoonaa euroa).

Kaupunginvaltuusto voi lisäksi osoittaa yhtiölle 290 000 euroa osakepääomana tai muuna pääomasuorituksena. Summa oli varattu pysäköinti-investointeja varten.

Yhtiö ostaa työyhteenliittymä Gallerialta kaupungin tekemän sopimuksen mukaan 100 autopaikkaa 1,27 miljoonalla eurolla. Kaupunki sijoittaa pysäköintiyhtiöön saman summan.

Tekninen lautakunta päättää jatkossakin kadunvarsien ja pysäköintialueiden maksullisuudesta ja taksoista.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju