Categories
Artikkelit

Kameraa aristelematon kuuskymppinen

LIISA KUKKOLALAPPEENRANTA. ”Puolet jäsenistä on maksanut tämän vuoden jäsenm

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. ”Puolet jäsenistä on maksanut tämän vuoden jäsenmaksun (70 mk). Tästä rahastonhoitaja, sihteeri ja muut johtokunnan sedät ovat hyvin iloisia. Seura pystyy toimimaan. Mutta puolet ei ole vielä maksanut. Siitä taas sedät ovat hyvin vihaisia. Maksakaa heti!”

Tatu Kosonen on valinnut tämän jonkinlaiseksi motoksi kuvaamaan Saimaan kameraseuran vuosia 1986-1996 kirjoittamaansa seuran historiikkiin.

Se ja galleria Pihatossa tänään avautuva näyttely juhlistavat seuran 60 vuotta.

Näyttelyn jyrytti imatralainen valokuvaaja Päivi Eronen, joka kertoo rakentaneensa näyttelyä pitäen silmällä erityisesti kokonaisuutta ja valinneensa valokuvia, jotka muodostavat keskenään kokonaisuuksia. Tämän vuoksi hän joutui jättämään pois yhtä kuvaa tarjonneet jäsenet, vaikka kuva olisi ollut hyväkin.

Pihaton näyttelyssä on töitä 13 kameraseuran jäseneltä sekä yhdeltä ryhmältä. Jäseniä seurassa on tällä hetkellä noin 50.

Yksi tunnetuimmista heistä on kansainvälisissä kilpailuissakin menestynyt Esko Turkkila (AFIAP), joka kuvaa suhdettaan näyttelyn valokuviinsa sanalla elinkautinen.

– Ensimmäiset Ihmisen kuvia -sarjan kuvat otin jo vuonna 1997, Esko Turkkila kertoo.

Sarjan kuvia on ollut esillä myös Pihatossa Turkkilan omassa näyttelyssä vuonna 2002 sekä ensimmäisen kerran helsinkiläisessä valokuvataiteen galleriassa Laterna magicassa vuonna 2000.

”Kameraseuroille on tyypillistä, että ainakin niiden hallitukset koostuvat vanhoista miehistä, mutta Saimaan kameraseurassa tilanne on toinen sekä keski-iän että sukupuolijakauman perusteella. Voitaneen todeta, että edelläkävijä jatkaa esimerkin antamista”, Tatu Kosonen kirjoittaa historiikkinsa lopuksi.

Seuran puheenjohtajina on tällä hetkellä Aulikki Korpela-Taimela ja hallituksessa on hänen lisäkseen kaksi muuta nuorta naista: Anne-Mari ja Maarit Välikauppi.

SOILE RINNO

Kuvateksti

Soile Rinno on etsinyt kuviinsa rajattomuutta niin maisemista kuin lapsistakin. Lasten rajattomuus näyttäytyy hänelle uteliaisuutena ja tulevan elämän mahdollisuuksina – myös Afrikassa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola