Kuorosta eväitä karjalaiseen eloon

Lappeenrannan Karjalakuoro madaltaisi mieluusti laulajiensa keski-ikää. Sunnuntaina 29.10. kuoro juhlii 30-vuotiasta taivaltaan konsertilla.

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. 27 aktiivijäsentä laulaa tällä hetkellä 30 vuotta sitten perustetussa Lappeenrannan Karjalakuorossa. Etelä-Karjalan karjalaisseurojen piirin puheenjohtajan, kuorossa laulavan Pekka Latun mukaan kuoro valmistautuu ensi sunnuntain juhlakonserttiinsa totta kai juhlallisin ­ mutta myös odottavin mielin.

­ Nuoria ei tahdo saada mukaan kuoroon laulamaan, ja laulajien keski-ikä lienee siinä kuudenkympin tienoilla. Se tietenkin uhkaa jossain vaiheessa kuoron jatkoa.

­ Aika monella karjalaisseuralla on nykyisin sama ongelma. Ainoastaan suku- ja pitäjäseurojen toiminnassa on mukana vanhempien jäsenten lisäksi myös nuorta väkeä, Pekka Lattu kertoo.

Karjalaisuus on Latun mielestä kuitenkin asia, josta varsinkin Etelä-Karjalassa kannattaisi ammentaa eväitä jokapäiväiseen elämään.

­ Karjalaisuudesta löytyy paljon positiivisia asioita, joista on monenlaista hyötyä. Esimerkiksi globalisoitumisessa on varmastikin hyötyä olla sosiaalisesti taidokas karjalainen. Juurensa tunteva ihminen on sitä paitsi aina vahvemmilla tässä maailmassa kuin juureton, Pekka Lattu sanoo.

Etelä-Karjalan kahdeksassa karjalaisseurassa on pohdittu keinoja, joilla saada nuoret kiinnostumaan karjalaisuudesta. Ammennettavaa Pekka Latun mielestä riittää.

­ Kouluista oikein pyydetään tarinamummoja ja -pappoja kertomaan karjalaisuudesta ja evakkoon lähtemisestä, mutta asiat kokeneet ihmiset alkavat olla jo siinä iässä, etteivät he enää oikein kehtaa lähteä, Pekka Lattu sanoo.

Karjalakuoro perustettiin Kaakon Karjalaisten, Lappeenrannan Viipurilaisten ja Lappeenrannan Seudun pohjoiskarjalaisten yhteistyönä. Kuoron perustajajäsen ja ensimmäinen johtaja oli Leo Homanen.

Viimeiset 13 vuotta kuoroa on johtanut Jorma Pantsar. Kuoro tarjoaa kaikille halukkaille mahdolliseen herättää ja ylläpitää kuorolaulua ja erityisesti karjalaisen musiikin harrastusta • • • Karjalakuoroon juhlakonsertti su 29.10. klo14 Lappeenrannan Musiikkiopiston Helkiö-salissa. Konsertin yhteydessä on valokuvanäyttely vuosien varrelta.

Kuvateksti

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Karjalakuoro kaipaa ­ niin kuin karjalaiset seurat ylipäätänsä ­ nuoria toimintaansa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola