Terveyspiiri ontuisi ilman kolmen kaupungin täyttä mukaantuloa

Suunnitelmassa Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin ytimen muodostavat täyden palvelun paketin tilaavat Imatra, Joutseno ja Lappeenranta. Imatran yllättävä irtiotto huojuttaa koko rakennelmaa.

ANNE KOTIHARJU

ETELÄ-KARJALAN sosiaali- ja terveyspiirin ytimeksi kaavaillun kaupunkikolmikon kokonaisuus säröilee. Imatra kyseenalaistaa maakunnallista piirimallia pitkälle edenneiden neuvottelujen loppuvaiheessa. Imatran mielestä ehkä parempi vaihtoehto olisi perustaa kaksi terveyspiiriä; toinen Imatran ja ja toinen Lappeenrannan ympärille.

Jo muutaman viikon kuluttua marraskuun puolivälissä kuntajohtajista koostuvan työvaliokunnan pitäisi julkistaa esitys uudesta piiristä yleiseen keskusteluun.

Joutsenon kaupunginjohtaja Kari Korkiakoski kertoo, että tähän mennessä valmistelu on edennyt nimenomaan maakunnallisen vaihtoehdon pohjalta.

­ Toivoisin, että nyt kaikki säilyttäisivät pään kylmänä ja odottaisivat, miltä tämä kokonaisuus näyttää paperilla. Sitten on kannanottojen aika.

KORKIAKOSKEN mukaan Imatran noin voimakas epäluulo ei ole tullut esille tähän mennessä.

­ Ainakin Joutseno ajaa voimakkaasti maakunnallista vaihtoehtoa ja siitä on myös piirin työvaliokunnassa keskusteltu.

Puhutussa mallissa piirin ytimen muodostavat Imatra, Joutseno ja Lappeenranta ottaisivat piirin kaikki palvelut.

­ Kaupungit ottaisivat heti alusta koko paketin. Pienemmille kunnille riittäisi osittainenkin liikkeellelähtö kuitenkin niin, että pitkällä juoksulla nekin olisivat täysillä mukana.

Korkiakoski muistelee, että vielä kesäkuussa terveyspiirin kuntien hallitusten puheenjohtajista koostuva ohjausryhmä antoi tuen maakunnalliselle vaihtoehdolle.

LÄNSI-SAIMAAN seututoimikunta otti kantaa yhden yhteisen terveyspiirin puolesta. Seutuun kuuluvat Lemi, Luumäki, Savitaipale, Suomenniemi, Taipalsaari ja Ylämaa. Seututoimikunnan mukaan piiri huolehtii palvelujen tuottamisesta kuntien kanssa tekemiensä sopimusten perusteella.

Myös joukko Imatran suunnan kuntia tukee jo tässä vaiheessa yhtä maakunnallista piiriä.

­ Ruokolahti on samaa mieltä kuin nuo Länsi-Saimaan kunnatkin. Tiettävästi myös Parikkala on aika vahvasti tätä mieltä ja ehkä hieman varauksellisemmin myös Rautjärvi, arvelee Ruokolahden kunnanjohtaja Vesa Jäppinen.

­ Ruokolahti tähtää maakunnalliseen piiriin, jossa itsenäinen kunta päättää, mitä palveluja se haluaa.

Jäppisen mielestä kolmen kaupungin pitäisi näyttää mallia pienemmille.

­ Kaupunkien esimerkki olisi ehdoton plussa piirille. Se antaisi rohkeutta ja luottamusta pienemmille. Mutta jos jollakulla on oma ketunhäntä kainalossa, niin eihän se paljon vakuuta.

LAPPEENRANNAN sosiaali- ja terveysjohtaja Kari Korhonen valmistelee

sosiaali- ja terveyspiiriä johtavista lääkäreistä sekä sairaanhoitopiriin johdosta koostuvassa työryhmässä.

­ Mielestämme kolmella kaupungilla pitää olla yhtenäinen näkemys siitä, mitä halutaan. Jos sitä ei löydy, tuskin löytyy toteuttamiskelpoista hallintomalliakaan.

Työryhmä jakaisi piirin palvelut kolmeen pakettiin: erikoissairaanhoitoon, perusterveydenhuoltoon ja sosiaalipalveluihin. Kolme kaupunkia ottaisivat kaikki palvelut. Pienemmät voisivat valita erikoissairaanhoidon lisäksi loput kaksi tai vain toisen niistä.

­ Muuten hallinnointi käy vaikeaksi. Siitä tulisi sellainen sillisalaatti ja paukkuja menisi hallintoon.

Korhonen muistuttaa, ettei piirin tavoite ole vähentää joka tapauksessa kasvavia sosiaali- ja terveysmenoja vaan pienentää kustannusten nousupaineita.

Lisäksi henkilöstöä on helpompi palkata isoon organisaatioon, joka tarjoaa

erikoistumis- ja urakehitysmahdollisuuksia.

Kuntien valtuustot ottavat kantaa piirin perustamiseen ensi syksynä. Piirin pitäisi aloittaa vuonna 2009.

Kirjoittaja:
Anne Kotiharju