Lappeenrannan Energian sähkö jää kauaksi kärjestä hintavertailussa

ILKKA POHJALAINENLAPPEENRANNAN ENERGIA on tuoreiden hinnankorotusten jälkeen

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANNAN ENERGIA on tuoreiden hinnankorotusten jälkeen alueellaan kaukana kärkipäästä sähkön toimittajien hintavertailussa. Energiamaksu nousi 11 prosenttia lokakuun alusta, mutta siirtomaksu pysyi ennallaan.

Asiakas saa sähkönsä halvemmalla reilusti yli 20 toimittajalta. Halvin sähkö Lappeenrantaan tulee Kymenlaakson Sähköltä ja Tampereen sähkölaitokselta.

Tiedot sähkön myyjistä ovat maanantailta ja hintoja valvovan Energiamarkkinaviraston sivuilta (www.sahkonhinta.fi).

Sähkönmyyjiä kilpailuttamalla vuosisäästö voi olla kerrostaloasujalle kymppejä, omakotiasujalle satakin euroa, varsinkin jos lämmittää sähköllä.

Kilpailuttaa voi itse sähköenergian, mutta ei sen siirtoa, josta alueellisen yksinoikeuden omaava sähköverkon omistaja laskuttaa erikseen. Karkeasti ottaen sähköenergian osuus laskusta on kotitalouksilla noin puolet.

Imatralla halvimman energian myy Imatran Seudun Sähkö Oy, joka korotti omia hintojaan sekä energian että siirron osalta syyskuun alussa. Joutsenon Energia myy omalla alueellaan sähköä yhtä halvalla kuin ISS omallaan. Lappeenrannassa saa melkein yhtä halpaa sähköä, kun ostaa sen halvimmilta toimittajilta.

LAPPEENRANNAN halvin sekä Imatran ja Joutsenon toiseksi halvin myyjä Kymenlaakson Sähkö välittää Kotkan Energian tuuli- ja puuvoimalla tuottamaa Luonto-Ilona-sähköä. Yhtiön on tosin nostamassa tämän sähkön hintaa marraskuussa yhdeksällä prosentilla. Mutta Kymenlaakson Sähkön yleissähkökin pärjää kisassa, varsinkin Lappeenrannassa.

Lappeenrannan energian toimitusjohtaja Reijo Kolehmainen pitää yhtiön sijoitusta hintavertailussa jopa yllättävän hyvänä. Hän epäilee, näkyykö yhtiön neljän prosentin kanta-asiakasalennus vertailussa. Tilanne myös elää koko ajan varsinkin, kun yhtiöt tekevät hintojen muutoksia eri tahdissa.

Kolehmainen toivoo, että nyt tehtyjen korotusten varassa voitaisiin pärjätä vuosi eteenpäin.

– Tavoitteena on pitää hinnat pitkässä juoksussa vakaana ja kohtuullisen edullisena.

Lappeenrannan Energian siirtoverkon alueen pienasiakkaista 93-95 prosenttia myös ostaa sähkönsä yhtiöltä.

Yrityspuolella kaupankäynti suuntaan ja toiseen on paljon vilkkaampaa, kun yritykset kilpailuttavat sähkönsä herkemmin ja monella paikkakunnalla toimivat yritykset toisaalta ostavat sähkönsä yhdestä paikasta.

Kokonaisuutena Lappeenrannan Energia on sähkömarkkinoilla nettomyyjä, se myy 10 prosenttia enemmän kuin omalla alueella käytetään.

LAPPEENRANNAN ENERGIA on perustellut tuoreita hinnannostoja maakaasun kallistumisella, mikä on heikentänyt kannattavuutta. Yhtiö ostaa energiansa lähes puoliksi maakaasuna ja loput sähköpörssistä. Imatra ostaa enemmän pörssistä.

ISS:n sähköstä viidennes on ydinsähköä, Lappeenrannassa 13 prosenttia.

Uusiutuvaa energiaa myydään sähkönä hieman enemmän Imatralla kuin Lappeenrannassa.

Kolehmainen pitää hyvänä, jos suunnitteilla oleva biopolttoainetta käyttävä voimala tulee, koska se vähentää riippuvuutta yhdestä polttoaineesta ja tuo vakautta hintojen heilahtelua vastaan.

Viime vuodenvaihteessa Lappeenrannan Energia joutui tilanteeseen, jossa ilmoitettiin kovasta kaasun hinnankorotuksesta.

Yhtiö maksaa kaupungille korkona kuusi miljoonaa euroa vuodessa liittyen velkaan sähköverkosta.

Yhtiö on budjetoinut tälle vuodelle voittoa vajaan miljoonan, mutta on tällä hetkellä puolen miljoonan tappion vauhdissa 65 miljoonan liikevaihdolla.

LAPPEENRANNAN kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Heikki Järvenpää (kok.) pitää energian ja asuinkustannusten hintavertailuita kaupungille imagokysymyksenä, vaikka erot eivät olisikaan vallan suuria.

Vakavampi kysymys on Lappeenrannan kohdalla nojaaminen liiaksi maakaasuun. Järvenpää on osaltaan vauhdittanut selvitystä kaupungin tulevaisuuden energiaratkaisuista.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen