Kuvia rauhanturvaajien albumeista näyttelyssä

ILKKA POHJALAINENLAPPEENRANTA. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähti

ILKKA POHJALAINEN

LAPPEENRANTA. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät Suomesta Suezin helteisiin joulun alla 1956. Rauhanturvaveteraanit eli YK-slangilla vanhat faitterit juhlivat merkkivuotta useissa tapahtumissa pitkin vuotta.

Etelä-Karjalan virkeä rauhanturvaajien yhdistys järjesti jo alkuvuonna maakuntamuseossa näyttelyn rauhanturvaamisen tiimoilta. Lokakuuksi yhdistys on järjestänyt valokuvanäyttelyn maakuntakirjastoon.

Näyttelyyn on koottu rauhanturvaajien albumeista kuvia alkaen Suezilta 1956 aina tähän päivään saakka. Kaikki valokuvat ovat eteläkarjalaisten rauhanturvaajien omissa palvelustehtävissään eli missioissaan ottamia. Ne on koottu valokuvataulujen muotoon siten, että lähes jokaisesta operaatiosta on kuvia. Niitä täydennetään faktatiedoilla operaatioista.

NÄYTTELYKUUKAUDEN aikana vietetään YK-päivää 24. lokakuuta, jolloin eteläkarjalaiset rauhanturvaajat kertovat kokemuksistaan sekä rauhanturvatyöstä maailmalla sekä rauhanturvaajien liiton toiminnasta.

Suomesta on lähtenyt 35 rauhanturvatehtävään pitkälti yli 30 000 miestä ja naista. Heistä 14 000 on palvellut kaksi kertaa tai useammin. Tehtäviä on ollut 35. Lähdöistä kolme neljäsosaa on ollut YK:n tehtäviin, loput muita.

* * *

Rauhanturvaajien valokuvanäyttely maakuntakirjastossa 2.-28. lokakuuta.

TUOMAS KAINULAINEN

Kuvateksti

Suomalaissotilas panssarivaunujen hautausmaalla Kabulissa.

Kirjoittaja:
Ilkka Pohjalainen