Categories
Artikkelit

Mozart sanoina, kuvina musiikkina ja tanssina

LIISA KUKKOLALAPPEENRANTA. Kuvataidekoululta on saapunut musiikkiopiston pih

LIISA KUKKOLA

LAPPEENRANTA. Kuvataidekoululta on saapunut musiikkiopiston pihaan viiden auton kavalkadi. Jokainen auto on täynnä ensi viikonlopun Moz 250 art-esityksen lavasteita. Ne on saatava paikoilleen musiikkiopiston Helkiö-saliin ennen kuin tanssiopiston tanssijat ja musiikkiopiston oppilaista koottu hoviorkesteri astuu lavalle kello 16 alkaviin harjoituksiin.

– Musiikkiopistolla on aina soitettu Mozartia, myös hänen menuettejaan. Mietimme, että joskus olisi mukava nähdä, mihin tarkoitukseen musiikki on aikoinaan sävelletty. Siitä lähti idea yhteistyöstä tanssiopiston kanssa, kertoo musiikkiopiston pianonsoiton opettaja Maarit Peltoniemi, joka on paitsi ideoinut myös suunnitellut ja toteuttanut produktion yhdessä apulaisrehtori Timo Lehtosen kanssa.

Vuosi sitten musiikki- ja tanssiopisto tekivät yhdessä Kizat kintereillä -kansanmusiikkiesityksen. Uudesta yhteistyöstä on luvassa entistä kokonaisvaltaisempi elämys, sillä nyt esitys saa kuvataidekoululla maalatut lavasteet, joita on vielä saatu valaisemaan Juho Liira.

– Marika Kesselin käsikirjoittama tarina kertoo Mozartin elämästä ja musiikista, aika lailla aikajärjestyksessä.

– Lavalla on alussa nuori pianisti Elli (Sonja Salla), jonka kännykkä alkaa soida. Soittoäänenä on Mozart, joka ilmestyy Ellin ällistykseksi paikalle, kertoo Timo Lehtonen.

Mozartiksi on saatu Lappeenrannan kaupunginteatterin näyttelijä Seppo Kaisanlahti, joka tosin on mukana esityksessä musiikkiopiston oppilaana. Ohjaaja on tuore näyttämötaiteen läänintaiteilija Minna Pirilä-Martti, musiikkiopiston oppilaita hänkin.

Tanssiopistolla on harjoiteltu elokuun alusta asti Mirja-Liisa Herhin ja Antti Talvion koreografioita omien opettajien harjoittamina.

– Herhi ja Talvio ovat vanhojen tanssien asiantuntijoita. Heidän saaminen mukaan esityksen valmistamiseen oli edellytys meidän osallistumisellemme, tanssiopiston rehtori Kaija Kontunen kertoo.

Ajan tanssien lisäksi oikeaa henkeä luovat peruukit ja puvut sekä periodisoittimet kuten cembalo ja klavikordi, joka on pienikokoinen ja hyvin hiljainen pianoa edeltävä kosketinsoitin.

Musiikkiopistolta esityksessä on mukana yhteensä 30 lasta ja nuorta, osa soittaa Marjukka Polan johtamassa hoviorkesterissa ja osa pienryhmissä. Tanssiopistolta on mukana yhteensä 60 tanssijaa, joista yhden esityksen aikana on lavalla noin 25 tanssijaa. Lavastukseen tekemiseen ovat osallistuneet kuvataidekoulun syventävien opintojen yli 13-vuotiaat oppilaat Raija Eklundin, Arkadi Anishtshikin, Petri Rapon ja Nana Venton opastuksella.

– Onhan se tietysti harmillista, että näinkin iso yhteistyö jää ainakin tässä vaiheessa vain kolmeen esitykseen, mutta Mozartimme on kiireinen mies. Mutta välttämättä esitystä ei haudata lopullisesti, Timo Lehtonen lupailee.

Moz 250 art-esitykset musiikkiopiston Helkiö-salissa la 4.11. klo 19 ja su 5.11. klo 16 ja 19.

KAROLIINA PAATOS

Kuvateksti

Musiikkiopiston opiskelijat soittavat ja tanssiopiston opiskelijat tanssivat Mozartia tämän 250-vuotisjuhlavuoden kunniaksi kuvataidekoulun opiskelijoiden maalaamissa lavasteissa. Anni Juusola (oik.) tanssii Mozartin tahdissa.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola