Suurnopeustekniikasta syntyy kasvua Lappeenrannassa

Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan osastolla on tehty uraa uurtavaa tutkimusta sähkömoottoreissa. Tutkimus on johtanut merkittäviin erikoissähkö-moottoreiden sovelluksiin.

MARTTI HYTTI

LAPPEENRANTA. Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan osastolla on saavutettu myönteisiä tuloksia erityisesti

erikoissähkömoottoreiden tutkimuksessa. Suurnopeustekniikan sovelluksista on syntynyt kaksi yritystä, jotka ovat alan huippuja omalla osaamisalueellaan.

Suurnopeustekniikka perustuu taajuusmuuttajalla ohjattuun pyörimisnopeussäätöiseen sähkömoottoriin, jonka avulla voidaan saavuttaa

jopa 50 000 kierrosta minuutissa oleva pyörimisnopeus. Kun pyörimisnopeus on korkea, perinteisiä liukulaakereita ei voida käyttää, vaan laakerointi hoidetaan magneettilaakereilla. Tällöin moottorin ainoa pyöreä osa kelluu

ilmassa.

Suurnopeustekniikkaan perustuvien moottoreiden etuna on paitsi korkeat nopeudet myös tehokkuus, vaihteettomuus, pieni koko, energian ja

raaka-aineiden säästö. Normaalissa teollisuuden käytössä olevien sähkömoottoreiden pyörimisnopeus on vain 1 500­3 000 kierrosta minuutissa.

ROTATEK Finland Oy on erikoissähkömoottoreita, muun muassa generaattoreita ja optimoituja moottoreita puhaltimiin ja kompressoreihin valmistava yritys. Erikoissähkömoottoreilla pyöritetään suurnopeuskoneita, joiden

tehot vaihtelevat 200 kilowatista 25 megawattiin.

High Speed Tech eli entinen ABS Nopon valmistaa suurnopeustekniikkaan perustuvia

turbokompressoreja, joita käytetään muun muassa biologisissa jätevesipuhdistamoissa. Yritys voitti kolme vuotta sitten

erikoissähkömoottorillaan Etelä-Karjalan Innosuomi-kilpailun. Yritys toimii uusissa tiloissa Lappeenrannan lentokentän teollisuusalueella.

Rotatek Finland on laajentamassa Technopolis Kareltekissa sijaitsevia toimitilojaan Tulevaisuuden tehtaan yhteydessä. Noin 230 neliömetrin tilat saadaan käyttöön ensi toukokuussa. Ne sisältävät lähinnä toimistotiloja, mutta mahdollistavat yritykselle 20 työntekijän palkkaamisen.

MARKKINAT ovat ottaneet Rotatekin erikoissähkömoottorit myönteisesti

vastaan. Yrityksen liikevaihto on kolmena viime vuonna tuplaantunut. Kuluvan vuoden liikevaihtotavoite on kahdeksan miljoonaa euroa. Voimakkaan kasvun myötä Rotatek on rekrytoinut lisää henkilöstöä.

Toimitusjohtaja Jukka-Pekka Mäkinen vakuuttaa, että toiminnan laajentamiselle on Lappeenrannassa selkeät perusteet.

­·Lappeenrannassa on hyvin koulutettua ja osaavaa henkilöstöä. Lappeenrannan teknillinen yliopisto on osoittanut pystyvänsä toimimaan

yhteistyössä teollisuuden kanssa.

Operatiivinen päällikkö Jorma Laukkanen korostaa, että tulevaisuuden näkymät toiminnan laajentumiseen ovat erittäin positiiviset.

­·Uskomme vahvan kasvun jatkuvan lähivuosina. Tavoitteeksi on asetettu, että liikevaihtomme olisi vuonna 2009 yli 50 miljoonaa euroa.

Hän arvioi, että yritys palkkaa 1­2 vuodessa noin 20 työntekijää.

­·Toimistotilojen laajennus on neliömäärältään pieni, mutta merkitykseltään suuri. Kokoonpanotiloja ei vielä tarvitse laajentaa.

TECHNOPOLIS Kareltek Oy:n toimitusjohtajan Marjut Hannelinin mukaan on ilahduttavaa, että Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan osaston erikoissähkömoottoriosaaminen on siirtynyt yritysten käyttöön.

­·Se luo kasvua Lappeenrantaan ja vahvistaa uskoa siihen, että huippuosaamiseen perustuvaa tuotekehitystä ja tuotantoa on vaikea siirtää

halvempiin maihin.

Hän kertoi, että Kareltek on valmistautunut Tulevaisuuden tehtaassa uusiin laajennuksiin.

­·Olemme ostaneet Lappeenrannan kaupungilta Tulevaisuuden tehtaan vierestä 5 500 neliömetrin suuruisen tontin, jolla on rakennusoikeutta noin 2 500 neliömetriä.

Kuva:

SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti:

Toimitusjohtaja Jukka-Pekka Mäkinen (oik.) ja operatiivinen päällikkö Jorma Laukkanen esittelevät Rotatekin kehittämiä erikoissähkömoottoreita.

Kirjoittaja:
Martti Hytti