Tuliniekan liekki palaa entistä kirkkaampana

ANNE KOKKONENSAVITAIPALE. Käsityöyrityksen menestyminen edellyttää brändiä.

ANNE KOKKONEN

SAVITAIPALE. Käsityöyrityksen menestyminen edellyttää brändiä. Sellaisen rakentamisessa savitaipalelainen Tuliniekka Oy on edennyt jo varsin pitkälle.

Yrityksen nauhakynttilöitä ja järviroihuja näkee yhä useammin sisustuslehtien kuvissa ja mainoksissa. Kotikuntakin markkinoi itseään kelluvien keksintöjen kylänä.

– Jos pienyritys haluaa menestyä, perspektiivin pitää olla pitkä. Tahkota saa kunnolla, ennen kuin tulokset alkavat näkyä, yrittäjä Minna Ikonen toteaa.

Ikonen on toteuttanut Tuliniekkaan liittyviä ideoitaan runsaan kolmen vuoden ajan. Tänä aikana markkinointia on tehostettu ja siirretty painopistettä käsityöpajasta kohti käsi- ja taideteollisuutta esimerkiksi alihankkijoiden käyttöä lisäämällä. Tuotanto- ja myymälätilojen laajennus toteutui kevättalvella ja kesällä yrityksellä oli toimipiste myös Lappeenrannassa.

– Tuotemerkki ja yrityksen nimi ovat tärkeitä ja erikoistuminen on elinehto. Meidän kynttilämme tunnistaa heti ja niiden laatuun voi luottaa. Kynttilät ovat selkeästi nousseet trendituotteiksi, joita ostetaan sekä omaan sisustukseen että lahjoiksi toisille. Liekki viestii suurista tunteista ja se sopii sekä iloon että suruun, rakkauteen ja kaipuuseen.

SUURIN OSA kynttiläntekijöistä urakoi tuotteitaan joulumarkkinoille ja viettää pääosan vuotta hiljaiseloa. Tuliniekan kehittämä järviroihu tasaa kausivaihtelua ja parin viime vuoden aikana myös liikelahjojen myynti on kasvanut.

Suloisesti joululta tuoksuvassa Tuliniekan myymälässä monet vierailevat pelkän elämyksenkin vuoksi. Koska kiinnostusta riittää, Minna Ikonen tarjoaa ryhmämatkailijoille myös liike-esittelyjä.

Vuodesta 1995 alkaen yrittäjänä toimineelle Ikoselle uuden oppiminen ja kokeileminen ovat työn kuvaan erottamattomasti kuuluvia asioita. Savitaipaleen yrittäjäpalkinnon saaminen tuli kaikesta huolimatta yllätyksenä.

– Olen otettu siitä, että tunnustuksen sai tällä kertaa käsityöyritys, yleensähän palkitut edustavat hyvin miehisiä aloja.

ANNE KOKKONEN

Kuvateksti

Minna Ikonen ja Tuliniekka ovat vahvasti kiinnittyneet Savitaipaleelle.

Kirjoittaja:
Anne Kokkonen