20 000 euron lainat uhkaavat kaataa musiikkijuhlat

Velkataakan lisäksi järjestämisvastuu on syönyt Lemin musiikkiyhdistyksen innon juhlien toteuttamiseen. Lemin kunnalta tai Lappeenrannalta ei ole luvassa työntekijäapua.

LIISA KUKKOLA

LEMIN kunta eikä Lappeenrannan kaupunki ole varannut ensi vuoden budjettiinsa rahaa Lemi-Lappeenranta musiikkijuhlia varten. Kummankaan kulttuuribudjetissa ei ole liikoja rahoja, mutta myös musiikkijuhlien järjestäjä, Lemin musiikkiyhdistys on kertonut pitävänsä välivuoden.

­ Yhdistyksellä on velkaa pelottavan paljon. Yhdistyksen Kuukanniemessä omistamaa kiinteistöä varten on otettu lainaa 20 000 euroa ja hallituksen jäsenillä on henkilökohtaisia lainoja 2 500 euroa, kertoo Lemin musiikkiyhdistyksen puheenjohtaja Lauri Vaalgamaa.

Yhdistys on yrittänyt myydä omistamaansa kiinteistöä, muttei ole onnistunut. Omistamansa flyygelin yhdistys on myynyt jo aikaisemmin.

Vaalgamaan laskujen mukaan viimeiset viisi vuotta ovat olleet taloudellisesti tappiollisia.

­ Osaamattomuuttamme emme ole tajunneet kaikkia kuluja. Sponsorirahaa ei ole tullut toivotulla tavalla eikä säätiöiltä avustuksia, Vaalgamaa sanoo.

Taloudellisen taakan lisäksi järjestäjät ovat uupuneet juhlien järjestämiseen.

­ Meitä on hallituksessa viisi ihmistä, neljä eläkeläisiä ja yksi virassa.

20 vuotta on vastuuta kannettu, olemme uupuneita, Vaalgamaa sanoo.

Lemin musiikkiyhdistys aikoo vielä kokeilla, josko Lemin kunta ottaisi suuremman vastuun juhlien järjestämisestä antamalla esimerkiksi jonkun viranhaltijan työaikaa juhlien käyttöön. Yhdistys menee tänään keskustelemaan kunnan johdon kanssa.

­ Yhdistys haluaisi kunnalta työrukkasta, mutta sellaista ei ole antaa.

Pallo on kokonaan musiikkiyhdistyksellä. Ensi vuodeksi rahaa ei ole varattu juhlien järjestämiseen enkä osaa sanoa, varataanko sitä 2008 tai sen jälkeen, toteaa Lemin kunnanjohtaja Simo Luukkonen.

Lauri Vaalgamaan mielestä toiminnan käynnistymisen mahdollisuudet välivuoden jälkeen ovat 50 prosentin luokkaa. Lemi-Lappeenranta musiikkijuhlien historiassa on aikaisemminkin ollut välivuosi vuonna 1993.

Lappeenrannan kaupungin tuki musiikkijuhlille oli tänä vuonna 9 000 euroa ja vuonna 2005 18 000 euroa. Kulttuuritoimen johtaja Heikki Timosen mukaan on juhlien jatko on täysin yhdistyksen omissa käsissä, ja Lappeenranta tekee avustamispäätökset sen mukaan. Sen enempää kaupungilla kuin Selmallakaan ei ole antaa työntekijää juhlien järjestämiseen.

Kirjoittaja:
Liisa Kukkola