Lappeenranta Innovation etsii kovin tavoittein uutta liiketoimintaa

Uudella kaupunkiyhtiöllä on kovat tavoitteet, jotka toteutuessaan synnyttävät uudenlaista yritystoimintaa. Verkkoja viritellään myös Venäjän puolelle.

HEIKKI SOPANEN

LAPPEENRANTA. Lappeenranta Innovation Oy on tuorein Lappeenrannan kaupunkiyhtiö. Se perustettiin vajaa vuosi sitten jatkamaan Kareltekin projektitöitä ja Kaakkois-Suomen osaamiskeskusohjelman koordinointia, kun Kareltek myytiin Technopolis Oyj:lle.

Tekniikan tohtori Jukka-Pekka Bergman aloitti työnsä Innovationin toimitusjohtajana elokuussa. Bergmanin lähin esimies on Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n toimitusjohtaja Tom Hultin.

Bergman kertoo saaneensa Hultinilta selkeän ja kunnianhimoisen tehtävänannon.

– Kuvakielellä sanottuna kuu taivaalta ja vielä vähän sen päälle, Bergman tiivistää yhtiön tavoitteet.

Käytännössä kuu taivaalta tarkoittaa, että Innovation ei tyydy vanhan jäljittelyyn. Nimensä mukaisesti se etsii uusia keinoja yhdistää liiketoimintaa, tutkimusta ja julkista rahoitusta niin, että syntyy uutta bisnestä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Etelä-Karjalan lisäksi Innovation toimii rajan toisella puolella, Pietarin ja Leningradin oblastin alueella. Bergmanin mukaan Luoteis-Venäjä on itsestään selvästi Innovationin toiminta-aluetta.

Bergman sanookin hieman dramaattisesti, että Etelä-Karjala kehittyy tai kuolee Pietarin kehityksen mukana.

INNOVATIONIN toimitusjohtaja ei säikähdä kovia tavoitteita. Päinvastoin hän puhkuu työintoa.

– Yhtiön sisäiset tavoitteet ovat niin korkealla, että jos osakin toteutuu, olemme tosi pitkällä.

Yhtiön palkkalistoilla on seitsemän henkilöä. Bergmania lukuunottamatta kaikki ovat entisiä Kareltekin työntekijöitä. Toimitusjohtaja kehuu heitä osaaviksi ja kokeneiksi henkilöiksi, joiden kanssa on ilo työskennellä.

Myös yhtiön hallitus saa toimitusjohtajalta kehuja. Hallitus ei jarruttele operatiivista toimintaa vaan päinvastoin kannustaa toimitusjohtajaa painamaan kaasua.

PERUSIDEA on, että Innovation ei itse yritä tehdä asioita vaan kokoaa yhteen tekijöitä, laittaa asioita alulle ja etsii ja järjestää rahoitusta. Yhtiön tavoite ei ole tuottaa voittoa. Avainsana on yritysten verkottuminen sekä yritystoiminnalle tärkeän tutkimusosaamisen kytkeminen mukaan bisnekseen.

Bergman uskoo, että siten syntyy innovatiivista eli täysin uudenlaista liiketoimintaa.

– Rahoituksen etsiminen uudelle yritystoiminnalle on erityisosaamistamme. Toinen päätehtävämme on tutkimustoiminnan siirtäminen yrityksiin etsimällä niille kumppaneita yliopistoista ja ammattikorkeakouluista.

Bergman sanoo, että yritykset eivät osaa käyttää hyväkseen tutkimuslinkkiä. Tutkimuksen hyödyntämisessä yrityksiltä puuttuu tietoa, aikaa ja resursseja.

Väitteelle antaa painoa se, että Bergmanilla on kokemusta niin yliopistotutkijana kuin yrittäjänä perheyrityksessä.

– Jos itse aloittaisin uudelleen yrittäjänä, lykkäisin asioita eteenpäin hyödyntämällä tutkimusta niin tuotekehityksessä kuin liiketoiminnan kehittämisessä.

INNOVATIONILLA on kaksi toimintatapaa. Toinen tapa ovat suorat kehityshankkeet, joiden tavoite on koota yhteen joukko yrityksiä kehittämään toimintaansa. Toinen tapa on alueen innovatiivisuuden pökkiminen eteenpäin.

– Innovatiivisuus on käsitteenä abstrakti, irti käytännöstä. Me yritämme jalkauttaa sen käytännön tasolle, Bergman sanoo.

Käytännön taso tarkoittaa ideoiden ja uusien liiketoimintasuunnitelmien kehittämistä, pitkän aikavälin skenaarioiden ja organisaatioiden rakentamista niin yksittäisten yritysten kuin tietyn alueen yritysten kanssa.

Bergman sanoo, että projekteja ei pystytetä rahan saamisen vuoksi vaan rahalla kehitetään liiketoimintaa. Tekesin rahalla kytketään yhteen yrityksiä ja tutkimusta ja EU-rahalla rakennetaan alueellisia bisneksen yhteenliittymiä.

Bergman kertoo, että kolmen vuoden kuluttua Innovationin hallitus mittaa, mitä on saatu aikaan ja pitääkö tehdä korjausliikkeitä.

– Ajatuksena on, että jos tyhjästä pitää nyhjäistä, aikaa tekemiselle on annettava jonkin verran.

MARLEENA LIIKKANEN

Kuvateksti

Innovationin toimitusjohtaja Jukka-Pekka Bergman on opiskellut yrittämistä teoriassa sekä käytännössä.

Lappeenranta Innovation Oy

Lappeenrannan Kaupunkiyhtiöt Oy:n tytäryhtiö.

Koordinoi Kaakkois-Suomen osaamiskeskushanketta ja vetää noin kahtakymmentä yritysten kehittämisprojektia.

Hankkii rahat toimintaansa myymällä palvelujaan.

Yhtiön osakkaina ovat Lappeenrannan kaupunki, Technopolis Oyj ja Viipurin taloudellinen korkeakouluseura. Lappeenrannan teknillinen yliopisto tullee osakkaaksi piakkoin. Osakepääoma 50 000 euroa.

Toimitusjohtaja Jukka-Pekka Bergman, henkilökuntaa seitsemän.

Yhtiö toimii Technopolis Kareltekin tiloissa Skinnarilassa.

Yhtiön hallitukseen kuuluvat Teuvo Kinnunen (puheenjohtaja), Markku Lukka (varapuheenjohtaja), Ilpo Hakula, Marjut Hannelin, Tom Hultin, Timo Kivi-Koskinen ja Jukka Kärri.

Kirjoittaja:
Heikki Sopanen