Etelä-Karjala vauhdittaa bioenergian käyttöä

MARTTI HYTTITAIPALSAARI. Sähkön ja tuontipolttoaineiden hinnannousu on kasva

MARTTI HYTTI

TAIPALSAARI. Sähkön ja tuontipolttoaineiden hinnannousu on kasvattanut parissa vuodessa merkittävästi suomalaisten energialaskua. Halvan energian aikaan tuskin onkaan enää paluuta.

Yhä useammat useammat miettivät, miten energialaskua voitaisiin vähentää ja energian saatavuus turvata.

Kotimainen bioenergia on nostettu yhdeksi korvaavaksi vaihtoehdoksi.

Etelä-Karjalassa on vireillä useita hankkeita, joilla bioenergian käyttöä pyritään vauhdittamaan. Taipalsaaren maamiesseura, MTK Taipalsaaren tuottajayhdistys ja Taipalsaaren kunta yhdistivät voimat ja järjestivät maakunnallisen bioenergiapäivän torstaina Taipalsaaren kunnantalolla.

Päivä liittyi osaltaan Taipalsaaren maaseudun kehittämisohjelma, jossa luotiin suuntaviivat kunnan maaseudun elinvoimaisena pitämiselle aina vuoteen 2012 saakka.

Kehittämisohjelmassa on vahvasti mukana kotimaisen bioenergian tuotanto ja käyttö osana Taipalsaaren kunnan ja maaseudun elinvoimaisuutta. Seminaari olikin eräänlainen startti tämän kehittämiskokonaisuuden käynnistämiselle.

TAAJAMATASON lämpölaitosratkaisuista sekä niissä energiapuun ja ruokohelven käyttömahdollisuuksista seminaarissa oli kertomassa toimitusjohtaja Veli-Matti Ruismäki Kuortaneen Energiaosuuskunnasta.

Kuortaneen malli voisi olla hyvä esimerkki myös Etelä-Karjalan kunnille toimintamalliksi kotimaisen pelto- ja metsäenergian hyödyntämisessä.

Metsästä saatavan energiapuun käyttöä pidetään ykkösasiana. Siihen liittyy myös työtä ja toimeentuloa eniten kunnan ja maakunnan sisällä. Tällä hetkellä Lemin kunta on ensimmäisenä toteuttajana Etelä-Karjalassa kotimaisen energian käytössä kuntatason ratkaisuissa.

RUOKOHELVEN viljelyn lähtökohtana on agronomi Antti Tammisen mukaan EU-tukien säilyminen.

– Toisaalta ruokohelven viljelyssä on varmistettava oikea viljelytekniikka, jotta sadon korjuu onnistuu ja näin mahdollistuu toiminnan kannattavuus.

Tamminen näki myös tärkeänä, että ruokohelven viljely ei vie peltoalaa nurmentuotannolta, jota tarvitaan karjatalouden tarpeisiin.

ENERGIAPUU omakotitalojen energiaratkaisuna on myös nousemassa vahvaksi vaihtoehdoksi tulevaisuudessa.

Normaalin puu- ja hakelämmityksen rinnalle on vauhdilla tulossa puupellettien käyttö.

Se tarjoaa tänä päivänä varteenotettavan vaihtoehdon ja on myös käyttäjän kannalta helppokäyttöinen ratkaisu. Myös puupelletin tuotanto ja jakeluketjut ovat toimivia. Matti Saastamoinen Vapo Oy.stä kertoi omakotitalojen tarpeisiin toteutettavasti puupellettituotannosta ja markkinoinnista.

ES-ARKISTO/SEPPO RAUTIOVAARA

Kuvateksti

Metsissä on vielä runsaasti hyödyntämättömiä energiavaroja.

Kirjoittaja:
Martti Hytti